Presenečeni boste, koliko stvari si lahko olajšate s čebulnimi ali česnovimi olupki

Včasih so naše babice poznale številne trike, pri katerih so uporabile tudi tiste dele zelenjave, ki jih danes pogosto zavržemo. Ali veste, kako koristni so čebulni in česnovi olupki?

Česen je znan po svojih antioksidativnih lastnostih. Foto: Unsplash.com
Česen je znan po svojih antioksidativnih lastnostih. Foto: Unsplash.com

Čebula in česen sta nepogrešljivi vrtnini v naši kuhinji, uporabna sta tako v kulinariki kot tudi v ljudskem zdravilstvu. Kakorkoli obrnemo, preprosto ne smeta manjkati. Pri kuhi čebulo in česen vedno olupimo ter uporabimo le svež in čvrst del, olupke, polne hranljivih snovi, pa zavržemo. Tanka lupina je sicer odličen vir vitaminov A, C in E ter kvercina, močnega antioksidanta, ki ima pozitiven učinek na telo. Olupke lahko uporabite pri pripravi juh, omak, pečenk in drugih jedi ter jih, preden hrano postrežete, preprosto odstranite.

Z olupki nad bolezni srca

V česnovih olupkih najdemo fenilpropanoidne antioksidante, ki varujejo pred staranjem in boleznimi srca ter ožilja in krepijo imunski sistem. Dokazano znižujejo krvni tlak in pozitivno vplivajo na raven holesterola. Čebulni olupki pa so nepogrešljivi pri kožnih boleznih. Že od nekdaj so jih uporabljali za odstranjevanje bradavic, koristni so tudi pri dermatitisu, oteklinah in krčnih žilah. Zato naj nikar ne romajo v smeti, temveč jih koristno uporabite.

Olupke lahko uporabite pri pripravi juh, omak, pečenk in drugih jedi ter jih, preden hrano postrežete, preprosto odstranite.

Uporabite celo ali samo olupke

Da bi iz čebule dobili kar največ koristnih snovi, čebulo v lonec položite kar celo, z olupki vred. Tako boste hrano obogatili s kvercetinom in drugimi spojinami, ki jih sredica čebule ne vsebuje veliko. Olupke lahko tudi shranite v vrečko in jih nato uporabite skupaj s preostalo zelenjavo pri pripravi juh, omak ali obar. Obrok boste tako obogatili s čudovito zlato barvo, antioksidanti in vitamini.

Česen uživajte surov

Pomlad je čudovit letni čas, ki nam omogoča tudi uživanje prvih plodov vrta, med katerimi bo kmalu česen. Pri mladem česnu so uporabne tudi aromatične lupine. Največ koristi od česna sicer dobimo, če ga zaužijemo surovega, zato naj ne manjka v solatah ali lično dekoriran na zrezkih. Kot že vemo, je česen močan antibiotik, ki deluje proti bakterijam, glivicam in čisti naše telo.

Največ koristi od česna dobimo, če ga zaužijemo surovega, zato naj ne manjka v solatah ali lično dekoriran na zrezkih.

Razkužite zrak

Gre sicer za precej nenavaden trik, a resnično deluje. Česen lahko v kombinaciji z lovorjem uporabite tudi za razkuževanje in dezinfekcijo prostorov. Potrebovali boste glavo česna. Previdno odstranite vse stroke in vzemite del s pecljem. Položite v posodico in dodajte dva lovorova lista. Vsebino prižgite in poskrbite, da bo tlela. Z dimom, ki sicer ni najbolj prijeten, se sprehodite po stanovanju. Dim bo v trenutku uničil vse bakterije in viruse ter razkužil stanovanje.

Nepogrešljiva pomoč pri alergijah in srbeči koži

Kot smo že zapisali, so čebulni olupki nepogrešljivi tudi pri kožnih boleznih, alergijah ... V njih najdemo flavonoid epikatehin, ki spodbuja pretok krvi ter izboljšuje mikrocirkulacijo in presnovo. Čebulne olupke lahko uporabite za izpiranje las, saj bo voda, v katerih so se olupki kuhali, poskrbela, da bodo lasje ponovno nahranjeni in že po prvem izpiranju vidno močnejši ter bolj sijoči. Čebulne olupke lahko uporabimo tudi za odganjanje žuželk. Z olupki podrgnemo po koži, in ker žuželkam vonj čebule ne prija, nas bodo pustile pri miru.

Ne pozabimo, da lahko s čebulo pomirimo tudi mesta pikov žuželk in insektov. Prerezano čebulo pritisnemo na mesto vboda in tako ublažimo srbenje ter bolečino. Olupke lahko uporabimo tudi pri pomladnih alergijah, saj so bogati s kvercetinom, antioksidantom, ki pomaga zmanjšati vnetje in prepreči osvobajanje histamina iz imunskih celic, s čimer se lajšajo simptomi alergij. Olupke v ta namen posušite, sesekljajte in jih pripravite kot čaj: prelijte z vročo vodo in pustite stati deset minut, nato precedite. Popijte do tri skodelice dnevno.


Najbolj brano