Ajdovski izziv in nova priložnost

Padel je zastor na klubski del sezone v prvi in drugi slovenski nogometni ligi. V tem tednu sledi še končnica v obliki dodatnih kvalifikacij za prvo SNL in finala pokalnega tekmovanja, v katerem se bo za lovoriko potegovala Gorica. Črto pod sezono pa bo dokončno povlekla licenčna komisija, ki bo odločala o dopolnjeni vlogi Rogaške, potem ko si je na igrišču priborila prvoligaški obstanek, v petek pa bi si lahko v Stožicah priigrala še evropsko vozovnico.

Ta čas lahko pretresemo, kar naj bi bilo že črno na belem. Iz še nikdar številčnejšega primorskega zastopstva v drugi SNL smo dobili novega prvoligaša. Naposled je to postalo Primorje. Po prikazanem zasluženo. Ajdovci so težili k igrivim, kombinatornim in dinamičnim predstavam. Skratka, na zelenici so poskušali uveljaviti prepoznaven slog, ki je v ospredje postavil nogometne zamisli in moštveno izvedbo.

Lestvica ne laže. Ajdovci so na dvanajstih tekmah drugega dela sezone zbrali osem točk več kot Nafta, ki jo čakajo dodatne kvalifikacije, in sedem točk več od Beltincev.

Ekipa izpostavlja posameznike, je ajdovsko vodilo, zato je zasedba, ki naj bi bila poimensko oslabljena v primerjavi s preteklo sezono, premostila vse ovire. Spomladi je tako nadomestila jesenski primanjkljaj za prekmurskim dvojcem in odbila novogoriški juriš. Lestvica ne laže. Ajdovci so na dvanajstih tekmah drugega dela sezone zbrali osem točk več kot Nafta, ki jo čakajo dodatne kvalifikacije, in sedem točk več od Beltincev. Navsezadnje so spomladi še v drugem medsebojnem dvoboju ugnali Novogoričane, ki so doma za razliko od Ajdovcev oddali preveč točk, da bi se lahko vmešali vsaj v boj za drugo mesto.

Potem ko jim je v preteklih treh poskusih uspela hitropotezna vrnitev med prvokategornike, jih čaka drugoligaška stvarnost, za katero v Novi Gorici sicer nikomur ni posebej mar. Roko na srce, v zadnjih letih je tudi prva liga le občasno ganila potencialne nogometne deležnike. Ajdovski izziv bo zato toliko večji tudi za matično občino, podjetne posameznike in gospodarstvo, ki ima sloves prodornega. Sicer se bo treba znova zanesti na zunanje partnerje oziroma prišleke. Pa ne le na zelenici. Časi, ko so se lahko v primorskih klubih pohvalili z jedrom fantov, nogometno vzgojenih doma ali v okolici, se ne bodo prav kmalu vrnili. Če se sploh bodo.

Roko na srce, rast in razvoj mladih upov na Primorskem sta zastala. Odgovor na vprašanje, kako jima dati nov zagon, ni tako preprost. Gre za proces, v katerem se prepletajo znanje, nadarjenost, delo, infrastrukturni, igralski in strokovni vložki. Časi se spreminjajo tudi v nogometu, kjer pa še naprej ostaja pomembna kontinuiteta. Stanovitnost na igrišču in ob njem. V dobrem in slabem.


Preberite še


Najbolj brano