V novi številki Primorskih novic preberite

Zgražanje in nemoč so občutili Pirančani in drugi obiskovalci mesta, ko so zagledali oskrunjeno Davidovo zvezdo na enem od portalov na Židovskem trgu. Niso si niti mislili, da je seme sovraštva, ki se širi po svetu, vzklilo tudi v njihovem mestu. Ali se je antisemitizem razširil tudi do naših krajev? Ali je šlo zgolj za objestnost?

Neznanec je poškodoval Davidovo zvezdo na kamnitem portalu.

 Foto: Zora Mužinić
Neznanec je poškodoval Davidovo zvezdo na kamnitem portalu.  Foto: Zora Mužinić

Še vedno neučinkoviti pri reševanju dolgotranje vodooskrbe na območju slovenske Istre

V Rižanskem vodovodu jih ne skrbi, da bi se v letošnjem poletju ponovil scenarij iz leta 2022, ko so zaradi suše v Istro vodo dovažali s cisternami, saj naj bi bile letošnje zaloge dovolj velike, dodatne količine vode naj bi pridobili tudi s pomočjo kratkoročnih ukrepov. Še naprej pa ostaja vprašanje, kako bodo pristojni zagotovili dolgotrajno vodooskrbo na območju slovenske Istre.

Sirči: mož s črnimi brki streljal z dvocevko

“Vem, da tega nisem storil, resnica bo slej ko prej prišla na dan. V pravega krivca sem prepričan 70 odstotkov. Ampak ta možakar se bo sam izdal, ker se rad pohvali in mu bo prej ali slej zbežalo,” je svoj zagovor danes sklenil Marino Šavron, obtožen, da je septembra lani v Sirčih streljal na 41-letnega Kraševca. Ta ga danes ni prepoznal, čeprav ga je precej natančno opisal. Nanj je z dvocevko streljal mož s črnimi brki.

V Margeriti preiskave zaradi suma zlorabe prostitucije

Nedaleč od prizorišča proslave ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo, ki je bila minuli četrtek, so nekateri domačini opazili več policistov na parkirišču znanega novogoriškega nočnega kluba. Na policiji so potrdili, da so opravili več hišnih preiskav, povezanih s sumom kaznivega dejanja zlorabe prostitucije.

Skoraj milijon evrov “v rokah” Koprčanov

V Kopru so podaljšali rok za oddajo predlogov projektov participativnega proračuna. Prvotno bi te sprejemali do jutri, 16. maja, a jih bo mogoče pošiljati do četrtka, 23. maja. Od začetka zbiranja, 18. aprila, do ponedeljka je prispelo 47 različnih pobud. V nekaterih krajevnih skupnosti krajane tudi prek družbenih omrežij pozivajo, naj ne izpustijo priložnosti in naj z zanimivimi zamislimi pripomorejo k razvoju.

Volčja Draga: zaradi prodaje zemljišč za projekt Lago anonimka in očitki opozicije

Projekt igralnice in hotela ob Lakenessu je spet v središču. Tokrat zaradi zemljišč, ki jih prodaja občina. V opoziciji zahtevajo izredno sejo, na kateri bi prodajo ustavili. Argument? Razpis je pisan na kožo enemu ponudniku in ni zagotovila, da bo občina imela dostop do jezera, trdijo. Župan Tarik Žigon zavrača očitke: “Zemljišča zasebnika za dostop odkupujemo, na razpis se lahko prijavi kdorkoli.”

Filmsko popotovanje med 23 zadružnimi domovi

Zadružni domovi so ob nastanku služili srečevanju, izmenjavi, povezovanju. Kako dihajo danes in kaj jih čaka, je preiskoval režiser dokumentarnega filma Zadružni dom Amir Muratović.

Ogenj v Medulinu pogoltnil 22 plovil

Policisti so danes še ugotavljali, kaj se je proti jutru zgodilo v marini v Medulinu in zakaj so zagorela plovila. Ogenj se je hitro širil in zajel 22 plovil. Škoda je ogromna. Po poročanju hrvaških medijev naj bi ogenj uničil tudi vsaj eno slovensko barko.

77. Filmski festival v Cannesu skozi filme, ki vzbujajo največ pozornosti

V filmskem svetu je mesec maj sinonim zgolj za en veledogodek: filmski festival v Cannesu, največji in najpomembnejši festival na svetu. Čeprav so morda na beneški Mostri v zadnjem desetletju predstavili več oskarjevsko uspešnih filmov, ni dvoma, da Cannes ostaja festival, na katerem želijo svoje nove filme premierno prikazati največja avtorska, producentska in studijska imena.

Pred nedeljskim derbijem: Uroš Barut je kot igralec nosil rdeče-črna dresa tako Tabora kot Primorja

Tabor je njegov matični klub. Ob prehodu v člansko ekipo v drugi SNL je Uroša Baruta že naslednjo sezono 1999/2000 medse zvabilo ajdovsko Primorje, ki je sicer tako kot Tabor danes druga pravna oseba. Ko je sežanski rdeče-črni dres zamenjal za enako barvno kombinacijo v mestu burje, je bil prvo sezono najboljši klubski strelec (17 golov) in tretji v strelec slovenski ligi. Leta 2004 se je preselil v Italijo.


Najbolj brano