Slovenija marca z največjim padcem industrijske proizvodnje v EU

Industrijska proizvodnja se je v območju z evrom marca na mesečni ravni okrepila za 0,6 odstotka, v EU pa za 0,2 odstotka. V Sloveniji je upadla za 5,9 odstotka, kar je največ med državami članicami. V medletni primerjavi je industrijska proizvodnja tako v območju z evrom kot v EU nazadovala za odstotek. V Sloveniji je bil padec 6,9-odstoten.

 Industrijska proizvodnja se je v območju z evrom marca na 
mesečni ravni okrepila za 0,6 odstotka, v EU pa za 0,2 odstotka. V 
Sloveniji je upadla za 5,9 odstotka. Foto: Leo Caharija
Industrijska proizvodnja se je v območju z evrom marca na mesečni ravni okrepila za 0,6 odstotka, v EU pa za 0,2 odstotka. V Sloveniji je upadla za 5,9 odstotka. Foto: Leo Caharija

LUXEMBOURG, LJUBLJANA > Proizvodnja dobrin za vmesno porabo je na mesečni ravni v območju z evrom upadla za 0,5 odstotka, proizvodnja energije pa za 0,9 odstotka. Na drugi strani se je za odstotek zvišala proizvodnja investicijskih dobrin. Za 1,1 odstotka je upadla proizvodnja trajnih dobrin, za 2,7 odstotka pa se je znižala proizvodnja netrajnih potrošnih dobrin.

V EU se je proizvodnja dobrin za vmesno porabo marca zmanjšala za 0,5 odstotka, energije pa za 0,2 odstotka. Proizvodnja investicijskih dobrin se je povečala za 0,7 odstotka, proizvodnja trajnih dobrin se je zmanjšala za en odstotek, netrajnih potrošnih dobrin pa za 2,7 odstotka.

Med članicami, za katere so bili na voljo podatki, so največje mesečne rasti beležile Irska (+12,8 odstotka), Belgija (+6,8 odstotka) in Luksemburg (+4,5 odstotka). Največje padce pa so statistiki zabeležili v Sloveniji (-5,9 odstotka), na Poljskem (-5,1 odstotka) in Danskem (-4,3 odstotka).

Na letni ravni se je proizvodnja dobrin za vmesno porabo v območju z evrom zmanjšala za 2,3 odstotka, energije pa za 3,5 odstotka. Proizvodnja investicijskih dobrin se je povečala za 1,8 odstotka, proizvodnja trajnih dobrin se je zmanjšala za 8,3 odstotka, netrajnih potrošnih dobrin pa za 7,0 odstotka.

V EU pa se je proizvodnja dobrin za vmesno porabo zmanjšala za 2,2 odstotka, proizvodnja investicijskih dobrin je zrasla za 1,5 odstotka, proizvodnja trajnih dobrin je upadla za 7,5 odstotka in netrajnih potrošnih dobrin za 5,1 odstotka. Proizvodnja energije je bila nižja za 2,6 odstotka.

Med državami so imele največje padce na letni ravni Finska (-7,7 odstotka), Bolgarija (-7,6 odstotka) in Avstrija (-7,0 odstotka). Največje rasti so imeli Irska (+37,0 odstotka), Ciper (+8,5 odstotka) in Romunija (+3,5 odstotka).


Najbolj brano