SD podprla Vesela pri kandidaturi za evropskega komisarja, v Levici bolj zadržani

Koalicijski partnerici SD in Levica sta se sestali s Tomažem Veselom, ki ga je največja vladna stranka Svoboda pred dobrim mesecem predstavila kot kandidata za bodočega evropskega komisarja. Partnerji so srečanje označili za konstruktivno. V SD napovedujejo podporo Veselovi kandidaturi, v Levici se bodo o tem izrekali po evropskih volitvah.

Koalicijski partnerici SD in Levica sta se sestali s Tomažem 
Veselom, ki ga je največja vladna stranka Svoboda pred dobrim 
mesecem predstavila kot kandidata za bodočega evropskega 
komisarja. Foto: Jure Klobčar
Koalicijski partnerici SD in Levica sta se sestali s Tomažem Veselom, ki ga je največja vladna stranka Svoboda pred dobrim mesecem predstavila kot kandidata za bodočega evropskega komisarja. Foto: Jure Klobčar

LJUBLJANA > Po današnjih srečanjih z manjšima koalicijskima partnericami se, kot kaže, nekdanji predsednik računskega sodišča Vesel lahko nadeja podpore pri kandidaturi za bodočega evropskega komisarja iz Slovenije.

Hot: Socialni demokrati podpiramo kandidaturo Tomaža Vesela za komisarja Evropske komisije

"Socialni demokrati si želimo, da je postopek za imenovanje komisarja čim bolj transparenten in vključujoč. Nujno je razumevanje, da gre za kandidata Slovenije, torej za kandidata, ki bi v tem smislu moral imeti čim širše soglasje politike," je po srečanju vodstva, poslancev in aktualnih evropskih poslancev SD z Veselom poudarila podpredsednica stranke Meira Hot.

Pozdravila je, da se je predlagani kandidat predstavil tudi poslanski skupini. "Imeli smo zelo informiran, vključujoč razgovor in sklep je enoten: Socialni demokrati podpiramo kandidaturo Tomaža Vesela za komisarja Evropske komisije," je napovedala Hot.

Bolj zadržani v Levici

Z napovedmi o podpori so medtem nekoliko bolj zadržani v Levici. "Pogovor je bil konstruktiven, njegove reference poznamo iz časa delovanja na mestu predsednika računskega sodišča. O nadaljnjih stvareh pa se bomo zelo konkretno lahko pogovarjali v času po evropskih volitvah, ko bo tudi znana razdelitev resorjev," je dejala koordinatorica Levice in ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Obenem je kot smiselno ocenila, da imajo kandidati za pomembne mednarodne funkcije široko politično podporo. Kot je še spomnila, pa o kandidatu odloča vlada, postopki pa bodo stekli po evropskih volitvah. "Vidimo, kaj se dogaja po evropskih državah, za nas so pomembne usmeritve, kako bo kandidat, ki ga bo tja poslala vlada, deloval. Zdi se nam smiselno, da pošljemo kandidata, ki bo zastopal tudi vrednote naše vlade," je poudarila.

Po besedah Vrečko sicer v Levici preferenc glede resorja, ki naj pripade Sloveniji, nimajo, saj da je Evropa na prelomni točki in je zato vsak resor "izrazito pomemben".

Nima nobene težave vzpostaviti stika tudi s strankami opozicije

Vesel se je medtem po srečanju s SD zahvalil za doslej izraženo podporo. Po njegovih besedah je bilo tudi na sestanku z Levico razumeti, da lahko računa na polno podporo v naslednjih fazah postopka pri njegovi kandidaturi za evropskega komisarja, le da mora Levica pred tem skladno z notranjestrankarskimi postopki odločitev o podpori pretresati na svojih organih.

Priznava sicer, da je do njegove uradne kandidature in zelene luči tudi na evropski ravni še dolga pot. "Za Slovenijo je pomembno, da tudi na simbolni ravni pokaže enotnost, kajti samo tako je mogoče dobiti pomembnejše resorje. Tudi država je močnejša, če pokaže enotnost," je izpostavil.

Ob tem je zatrdil, da nima nobene težave vzpostaviti stika tudi s strankami opozicije. "Na neki točki se bo vendarle politika morala odločati, ali ima slovenski kandidat enotno podporo, ali je nima, ali pa je tudi to ena oblika političnega boja v Sloveniji, ki pa po mojem mnenju ne bi šla samo na škodo kandidata, ampak Slovenije," meni Vesel. Tako računa na zrelost politike.

V skladu z veljavno slovensko zakonodajo kandidata za evropskega komisarja predlaga vlada, predstavi pa se tudi delovnemu telesu DZ, pristojnemu za evropske zadeve, ki o njem glasuje in poda mnenje z obrazložitvijo. A mnenje za vlado ni zavezujoče. Po prejemu mnenja in pred posredovanjem predloga kandidata pristojnim institucijam EU vlada o predlogu obvesti DZ. Komisarske kandidate pred imenovanjem čaka zaslišanje v pristojnih odborih Evropskega parlamenta v Bruslju, o komisiji kot celoti pa nato glasuje Evropski parlament na plenarnem zasedanju.


Najbolj brano