Kitajci z večmilijardnimi naložbami v srbski energetski sektor

Srbska ministrica za rudarstvo in energetiko Dubravka Đedović Handanović je dan po obisku kitajskega predsednika Xi Jinpinga v Beogradu s kitajskimi podjetji minuli teden podpisala dva sporazuma o novih naložbah v srbski energetski sektor v skupni vrednosti 2,7 milijarde evrov.

BEOGRAD > Dubravka Đedović Handanović je s China Energy International Group podpisala okvirni sporazum o projektu gradnje tovarne za predelavo nafte in naftnih derivatov v Smederevu. S Hunan Rich Photovoltaic Science & Technology pa je podpisala memorandum o soglasju o naložbah na področju obnovljivih virov energije.

Celoten obseg naložb v Smederevu po besedah ministrice ocenjujejo na približno 2,4 milijarde evrov. Predvidevajo, da bodo neposredno zaposlili 700 ljudi, posredno pa še okoli 2400.

Memorandum s podjetjem Hunan Rich Photovoltaic Science & Technology medtem predvideva naložbo tega kitajskega podjetja v obrat za proizvodnjo sončnih panelov z zmogljivostjo enega gigavata v Paraćinu in v gradnjo sončne elektrarne z močjo 200 megavatov.

Kitajsko podjetje bo po navedbah ministrice v naslednjih treh letih v obrat za proizvodnjo sončnih panelov vložilo 30 milijonov evrov in zaposlilo 180 delavcev. V gradnjo sončne elektrarne naj bi vložili še 280 milijonov evrov.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić in XiJinping sta minulo sredo v Beogradu podpisala skupno izjavo o dvostranskem strateškem partnerstvu. Delegaciji obeh držav sta na slovesnosti izmenjali 28 dokumentov o sodelovanju.


Najbolj brano