Lepotne skrivnosti, ki jih skriva domači pinjenec

Pinjenec je stranski proizvod pri proizvodnji masla iz smetane in je zelo znan po tem, da vsebuje malo maščob, veliko lecitina in vitamine A, C, D, E, K ter kalcij, magnezij in kalij.45 minut pustite delovati mešanico za sijoče lase, nato pa jo izperite 
z las. Foto: Profimedia
45 minut pustite delovati mešanico za sijoče lase, nato pa jo izperite z las. Foto: Profimedia

Če ste med tistimi, ki se bojijo na kožo nanesti preveč kemikalij, se zdrava in varna alternativa za čišče nje kože skriva v vašem hladilniku. Pinjenec je prijetnega in osvežujočega okusa, vendar kljub visoki prehranski vrednosti marsikomu ne tekne. Uporabite ga vsaj za nego, saj si z njim lahko pomagate do lepe kože in las. Pinjenec je bogat z mlečno kislino, ki jo najdemo v številnih lepotilnih izdelkih in luščilih, s katerimi dermatologi mehčajo, svetlijo in čistijo kožo. Zaradi zelo kisle in trpke strukture ga uporabljajo tudi pri “brisanju” starostnih in sončnih peg ter za mladostno kožo. Sami pa lahko uporabite naslednji recept za napeto polt: pinjenec nanesite na obraz in ga pustite učinkovati več ur. Izperi te ga šele pred spanjem.

Najboljše za lase

Potrebujete nasvet za sijoče in zdrave lase? Uporabite pinjenec! Pomaga vam lahko pri vseh težavah z vašim naglavnim okrasjem, samo naslednjih receptov se morate držati. Proti prhljaju: pest posušenih koprivnih listov prelijte s 100 mililitri vrele vode in po 15 minutah precedite skozi kavni filter. V razmerju 1 : 1 zmešajte koprivni čaj s pinjencem. Lase si umijte kot ponavadi, na koncu jih izperite s koktajlom iz kopriv in pinjenca.

Pinjenec je bogat z mlečno kislino, ki jo najdemo v številnih lepotilnih izdelkih in luščilih.

Nega mastnih las

Eno skodelico pinjenca zmešajte z žajbljevim prevretkom, ki ga pripravite po istem receptu kot koprivnega. Dodajte še eno žlico šampona. Vmasirajte v vlažne lase in izperite. Če so vaši lasje suhi in poškodovani, zmešajte skodelico pinjenca in jedilno žlico olja pšeničnih kalčkov. Vmasirajte v lase in po petih minutah izperite z mlačno vodo. Za sijoče in zdrave lase zmešajte eno banano, dve žlici medu, en avokado in eno skodelico pinjenca. Nanesite mešanico kot masko in jo pustite na laseh 45 minut, nato jo izperite.


Najbolj brano