Jaz sem, ti si ... Izrael

Evrovizija 2024 je pod kapo. Raiven in ekipa so opravili svoje, se uvrstili v finale in dostavili dva solidna nastopa. Kaj pa zdaj? Zdaj ste na vrsti vi, drage bralke in bralci, da se iz preprostih občank in občanov pretvorite v glasbene in modne kritike. Čas je, da na plan spustite latentnega (ali pa tudi ne) homofoba, ki z nabrušenim jezikom v pol-razumljivi slovenščini piše komentarje o tem, kako “že leta ne sledi več temu sranju” in “koga briga, kdo je zmagal”. No, tu ste tudi tisti, ki se najraje okličete za davkoplačevalce in se sprašujete “a mi to plačujemo?”. Ne, piškotek, ... zadeva je nekoliko kompleksnejša. Zaradi tvojega RTV prispevka Raiven ni pojedla nobene konzerve švedskega surströmminga več.

A škoda besed za “facebook sralce”. V ospredju Evrovizije je bila, tako kot v letih poprej, tudi letos glasba. In v carbonaro gre smetana. Letošnji izbor je bil gotovo eden bolj dramatičnih v zadnjih letih. Pa ne zato, ker Švedi kljub lanski dogovorjeni zmagi niso uspeli na oder pripeljati “mesne” različice ABBE, temveč zaradi neprestanih škandalov, povezanih z genocidom, ki ga Izrael izvaja nad Palestinci. Najprej je, vsem protestom navkljub, Evropska radiodifuzna zveza (EBU) Izraelu dovolila udeležbo na tekmovanju, nato prepovedala vnos palestinskih zastav na prizorišče, nazadnje pa še diskvalificirala do Izraela kritičnega nizozemskega tekmovalca. Zanimiv je bil tudi pogled na številne izraelske zastave, ki smo jih lahko občudovali v prvi vrsti pred odrom. Toliko jih lahko vidimo samo na vladni palači v Ljubljani, če v njej sedi Janez Janša. Pa izklopljen mikrofon v publiki med nastopom izraelske predstavnice, da v eter ne bi bilo slišati žvižgov. Vse to, roko na srce, sploh ni nobeno presenečenje, saj je generalni pokrovitelj dogodka že nekaj let izraelsko podjetje Moroccanoil. “Najprej štalca, pol' pa kravca,” kajne?

“Evrovizija v ospredje postavlja zabavo. Drama in kaos, ki jo spremljata, sta le 'dodana vrednost'. Lani smo izobešali ukrajinske zastave, palestinske smo letos prepovedali. Bomo naslednje leto mahali s tajvanskimi?”

EBU je letos javno izrekla podporo Izraelu na najbolj podel možen način. Zato se je na tem mestu vredno vprašati - zakaj smo festival sploh spremljali? Odgovor je sila preprost - zaradi zabave. Saj je, konec koncev, to namen Evrovizije. Lansko leto smo zapisali, da je Evrovizija kot trgovina Mirella v Trstu, kjer vsak najde nekaj zase. In res je tako. Celo rejverji in metalci so letos, zahvaljujoč avstrijskim, norveškim in irskim predstavnikom, ki so na pladnju ponudili evrovizijske interpretacije obrobnih glasbenih žanrov, lahko uživali.

Evrovizija v ospredje postavlja zabavo. Drama in kaos, ki jo spremljata, sta le “dodana vrednost”. Lani smo izobešali ukrajinske zastave, palestinske smo letos prepovedali. Bomo prihodnje leto mahali s tajvanskimi?


Preberite še


Najbolj brano