Dražja Soča bolj ali manj sameva

Po mesecu in pol od odprtja plovbe po Soči in tudi med prvomajskimi prazniki se je izkazalo, da kajakaši ne bodo zlahka sprejeli povišane cene plovnih dovolilnic v kobariški občini, kjer je glavni izstop zanje in za raftinge na Trnovem ob Soči. V GIZ raftarjev povezane športne agencije in kampi sporočajo, da je zanimanje za obisk Posočja drastično upadlo, od tretjine do 40 odstotkov. Soča je bolj ali manj samevala med prvomajskimi prazniki, v kampih so pogrešali kajakaše, ki so v spomladanskem času prihajali ne glede na vreme in jim prinašali do 80 odstotkov prihodkov. Kampi in agencije se sprašujejo, kako naprej brez spomladanskih prihodkov, ki omogočajo ohranjanje zaposlenih.

Preskok v ceni je psihološko prevelik. Če je pred spremembo enotnega posoškega odloka v tri občinske moral kajakaš plačati za plovbo po celotnem odseku tri evre, mora zdaj plačati tri evre na Bovškem in deset na Kobariškem in Tolminskem. Štiričlanska družina ali pa druščina je prej plačala 12 evrov, zdaj pa 52, glede na to, da najbolj atraktivna plovna pot prehaja iz bovške v kobariško občino. Tolminski del Soče je manj zanimiv za plovbo.

Počakati bo treba na ustavno presojo kobariškega odloka. Kakršnakoli bo, je edina pot naprej usklajenost treh občin z enotno ceno in urejanje vstopno izstopnih mest ob Soči.

Zato se kajakaši usmerjajo na druge podobne reke v Alpah. Kobariška poteza in neusklajenost treh občin lahko na mah uničita 30-letni turistični trud v povezavi s plovbo po Soči, komentirajo v športnih agencijah in kajakaši individualisti. Kobariški župan Marko Matajurc utemeljeno vztraja, da je bila dosedanja cena za Sočo prenizka. Z dodatnim denarjem bi več vlagali v zanemarjena vstopno izstopna mesta. Toda kobariška občina je pozabila, kot rečeno, na psihološko razsežnost. Bolj modro bi bilo, če bi začeli s pet evri za dovolilnico in ceno postopoma zviševali. Bolj modro bi bilo tudi, če bi cene sezonsko določali, ker je poleti gostov na Soči in v Posočju preveč, spomladi pa premalo.

Odpira se še veliko vprašanj. Kajakaši se sprašujejo, zakaj ne smejo v reko kjerkoli, tako kot ob morju. Zakaj je na morju plovba s kajakom brezplačna, v Posočju pa zasoljena in še bi lahko naštevali. Sistem potrjevanja dovolilnic naj bi bil uporabniku in agencijam neprijazen. Slišati je mnenja, da bi bilo treba posebej uravnavati plovbo kot gospodarsko dejavnost in individualno za kajakaše rekreativce. V domačih podjetjih pravijo, da gre nov sistem na roko zaslužkarjem, ki pridejo in odidejo, da omogoča goljufanje.

Počakati bo treba na ustavno presojo kobariškega odloka. Kakršna koli bo, je edina pot naprej usklajenost treh občin z enotno ceno in urejanje vstopno izstopnih mest.


Preberite še


Najbolj brano