Razkrili so, koliko ruskih vojakov je padlo na ukrajinski fronti

Število umrlih ruskih vojakov v Ukrajini je preseglo 50.000, je v svoji analizi ugotovila britanska medijska hiša BBC.

Fotografija je simbolična. Foto: Sašo Švigelj
Fotografija je simbolična. Foto: Sašo Švigelj

KIJEV, LONDON > To število je kar osemkrat višje od podatka v edinem ruskem poročilu o številu smrtnih žrtev, ki ga je Moskva objavila že septembra 2022. V drugem letu vojne je na bojiščih umrlo okoli 25 odstotkov več pripadnikov ruskih sil kot v prvem letu vojne, ki jo je z vdorom v Ukrajino 24. februarja 2022 začela Rusija. Glede na analizo, v kateri poleg BBC-ja sodelujejo tudi neodvisna medijska skupina Mediazona in prostovoljci, je bilo v drugem letu vojne ubitih 27.300 ruskih vojakov, kar kaže, da je imelo osvajanje teritorijev veliko ceno v človeških življenjih. Rusija te analize za BBC ni želela komentirati.

Pogosto se med zavzemanjem ozemelj v Ukrajini uporablja izraz "stroj za mletje mesa", ki opisuje nemilostno žrtvovanje vojakov, s čimer so Rusi želeli izčrpati ukrajinsko vojsko.

Resnično število ruskih žrtev verjetno veliko večje

V resnici je dejansko število padlih Rusov verjetno še precej večje. V analizi BBC-ja namreč niso vključene žrtve v vrstah milice v regijah Doneck in Lugansk, ki so ju zavzeli Rusi. Če bi dodali še to število, bi bila končna številka precej večja.

Sicer tudi ukrajinska stran zelo redko poroča o žrtvah na svoji strani. Predsednik Volodimir Zelenski je februarja letos dejal, da je bilo v dveh letih ubitih 31.000 ukrajinskih vojakov, a ocene, ki temeljijo na ameriških obveščevalnih podatkih, govorijo, da so tudi izgube na ukrajinski strani večje.

Število ubitih ruskih vojakov je naglo naraslo januarja lani, ko je ruska vojska začela ofenzivo v pokrajini Doneck. Inštitut za vojne študije (ISW) poroča, da so Rusi v boju za mesto Vugledar uporabili neučinkovite frontalne napade v obliki "človeških valov". "Zaradi zahtevnosti terena, pomanjkanja borbene moči in neuspešnih poskusov priprav presenečenj za ukrajinske sile, so bili uspehi majhni, izgube pa velike," je zapisal ISW. Še eno velik skok števila ruskih žrtev se je pojavil lansko pomlad pri zavzemanju mesta Bahmut, pri čemer je ruski vojski pomagala najemniška vojska Wagner.

Sedaj že pokojni vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin je tedaj ocenil, da je izgubil 22.000 vojakov. Veliko žrtev na ruski strani pa je zahtevalo tudi lansko zavzemanje Avdijivke.

Od začetka vojne prek satelitskih posnetkov štejejo nove grobove na 70 pokopališčih v Rusiji

Prostovoljci, ki sodelujejo z BBC-jem in Mediazono, od začetka vojne štejejo nove grobove na 70 pokopališčih v Rusiji. Satelitski posnetki prikazujejo, da so oblasti od začetka spopadov precej razširile območja, na katerih so grobovi.

V začetku vojne je Rusija lahko za svoje zahtevne operacije uporabila svoje profesionalne vojake, a številni so bili dokaj hitro ubiti ali ranjeni in so jih oblasti nato zamenjale s slabše izurjenimi ljudmi, brez veliko izkušenj. Med njimi so bili prostovoljci, civilisti in tudi zaporniki.

Wagner proti ministrstvu za obrambo

Prav zaporniki so bili ključni za uspeh "stroja za mletje mesa". ​Zaradi nemilostne bojne taktike in brutalne discipline si je Wagner pridobil zastrašujoč ugled. Vojake, ki bi se brez ukaza umaknili z nekega območja, so ubili na samem mestu. Moskva je Prigožinu dovolila, da je od junija 2022 lahko novačil zapornike. Tisti, ki so postali borci, so se na bojiščih v imenu ruskih oblasti borili kot pripadniki zasebne vojske.

Wagner je zapornike novačil vse do februarja 2023, ko so se odnosi najemniške vojske z Moskva začeli poslabševati. Zaporniki, ki so se pridružili Wagnerju, so lahko po šestih mesecih bojev, če so preživeli, odkorakali na prostost. Po smrti Prigožina je rusko obrambno ministrstvo nadaljevalo podobno politiko novačenja, a z eno pomembno spremembo. Boriti se morajo do smrti oziroma do konca vojne, poroča BBC. Poleg tega BBC dodaja, da so nekatere zapornike poslali na bojišče brez predhodnega urjenja. To naj bi za britansko medijsko hišo potrdila vdova, ki je dejala, da je njen mož z obrambnim ministrstvom podpisal pogodbo o pridružitvi ruskim silam 8. aprila lani, tri dni pozneje pa se je že boril na bojišču. 21. aprila je umrl.

BBC še poroča, da je kar polovica zapornikov, ki jih je v svoje enote vključil Wagner, umrla v prvih treh mesecih bojevanja. Polovica tistih zapornikov, ki so pogodbo podpisali z obrambnim ministrstvom, pa je umrla že v prvih dveh mesecih bojevanja.

Nekdanji zaporniki so pričali, da so njihovi soborci plačali visoko ceno. "Prijatelj, če se prijaviš, bodi pripravljen umreti," je zapisal Sergej na spletnem forumu nekdanjih zapornikov, ki so se odločili pridružiti vojski. Sergej trdi, da se je enoti Nevihta, ki jo sestavljajo bivši zaporniki, pridružil oktobra lani. Drugi član foruma pa je zapisal, da se je pred petimi meseci pridružil Nevihti in da je v njegovem vodu, ki ga je sestavljajo sto vojakov, ostalo le še 38 vojakov.


Najbolj brano