Nomadska struktura Nike Špan na beneškem bienalu

S popoldansko slovesnostjo v beneškem parku med Arzenalom in Vrtovi ob nekdanjem rastlinjaku Serra dei Giardini se je danes odprl slovenski paviljon na letošnjem 60. umetnostnem beneškem bienalu. Slovenski paviljon je prvič umeščen v obliki projekta v javnem prostoru. Gre za projekt konceptualne umetnice Nike Špan Skrivnost vrta zate.

Nika Špan Foto: Sašo Švigelj
Nika Špan Foto: Sašo Švigelj

BENETKE > Projekt Skrivnost vrta zate kurira Vladimir Vidmar. Za kustosa slovenske predstavitve na bienalu ga je predlagala komisarka Slovenije na 60. beneškem bienalu, v. d. direktorice Moderne galerije Martina Vovk. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v skladu s pravili beneškega bienala imenovala komisarko in kustosa.

Komisarka je zadolžena za pripravo, izvedbo in organizacijo predstavitve Slovenije na beneškem bienalu, kustos pa za vsebino in umetniški izraz predstavitve.

Umetniško delo Nike Špan je vsebinsko dvojno: opozarja na manko stalnega nacionalnega paviljona in se obenem nanaša na naslovno temo letošnjega bienala Tujci povsod.

Nenavadna nomadska struktura, ki je hkrati skulptura in arhitektura, služi kot slovenski paviljon in kot paradigmatični tujec v izstopajoči disonanci z zgodovinsko beneško mestno krajino.

Izkušnja slovenskega paviljona na letošnjem bienalu je hkrati izkušnja umetniškega dela. Govori o doživljanju umetniškega dela, o poti, na katero se poda objekt, da postane delo, in poti, ki jo mora prehoditi obiskovalec sam, da lahko “vstopi” v umetniško delo in v njem najde tudi samega sebe.

Špan je diplomirala iz slikarstva in specializirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. V letih 1994-1997 se je študijsko izpopolnjevala na umetniški akademiji v Düsseldorfu. Sodelovala je na številnih razstavah v Sloveniji in tujini. Živi in dela v Düsseldorfu in Ljubljani.

Uradno odprtje beneškega bienala, ene največjih svetovnih predstavitev dosežkov sodobne umetnosti, bo v soboto, ko bodo tudi podelili nagrade.

Umetniška dela na tradicionalnih prizoriščih v Vrtovih in Arzenalu bodo na ogled do 24. novembra. Kurator 60. bienala je Brazilec Adriano Pedrosa, ki je tudi prvi kurator beneškega bienala iz Južne Amerike.


Najbolj brano