Med senčnimi in sončnimi platmi življenja

Predstave, ki vsako leto gostujejo v abonmajskem programu Slovenskega stalnega gledališča, predstavljajo del širšega poslanstva, saj ponujajo občinstvu v Trstu in v Gorici možnost vpogleda v najboljše in najzanimivejše gledališke stvaritve slovenskih gledališč. Za italijansko občinstvo je priložnost še dragocenejša, saj gre v vseh primerih za krstne izvedbe v Italiji in največkrat za edino pot za ogled, spoznavanje in razumevanje slovenske gledališke literature in estetike s pomočjo nadnapisov.

Plesni koncert Fusion reactor bo jutri izvirno  zaključil sklop gostujočih predstav v 
letošnji sezoni SSG.  Foto: Flota
Plesni koncert Fusion reactor bo jutri izvirno zaključil sklop gostujočih predstav v letošnji sezoni SSG.  Foto: Flota

Zadnja predstava na letošnjem sporedu gostujočih produkcij bo plesno-glasbeni koncert Fusion reactorŽige Kranjčana, ki s pomočjo različnih žanrov, konceptualno simbolizira spoj in kreativni odziv ljudi in idej na odru. V ravnovesju med spektaklom in improvizacijo, avtor črpa navdih iz sodelovanja z vrhunskimi soustvarjalci skozi funk, hip-hop, reggae, jazz in klasiko. Energetsko nabita predstava z glasbo v živo bo na sporedu jutri v Veliki dvorani SSG.

Ob zaključku letošnjega niza gostujočih predstav je direktor SSG Danijel Malalan strnil obračun raznolikih vtisov, ki jih je izbor ponudil gledalcem.

Danijel Malalan o izboru gostujočih predstav

Ob rednem abonmaju z lastnimi produkcijami SSG ponuja tudi dva izbirna programska sklopa: večernega med tednom in nedeljskega popoldne. Pri obeh je skupni imenovalec gotovo raznolikost gledaliških žanrov, zato so v vsakem vsaj po ena dramska, glasbena in plesna stvaritev, da se obiskovalcem SSG nudi možnost vpogleda v gledališko produkcijo z gostujočimi predstavami, ki na različne načine odstirajo sončne in senčne plati družbe in človekovega sodobnega življenja nasploh, a ponujajo tudi kratkočasje in zabavo, kot je veljalo za opereto Netopir (Zavod Novo Mesto) in plesno predstavo Noches de Buenos Aires. V okviru letošnje počastive 120. obletnice rojstva Srečka Kosovela, ki smo jo obeležili tudi z novo koprodukcijo s Kosovelovim domom Sežana, smo v izbor gostujočih predstav vključili produkcijo Prešernovega gledališča Kranj Kons: Novi dobi. S pozornostjo do zgodb, ki zaznamujejo zgodovino naših krajev in tudi v znamenju sodelovanja z italijanskimi gledališkimi skupinami, je pri nas gostovala predstava apulijskega gledališča Il Vello d’oro Savina Rupel, mati v Ravensbrucku, ki smo jo ponudili ob dnevu spomina 27. januarja, ker gre za resnična zgodbo ženske s Proseka. Gostovanje je bilo obenem del pobude Razseljeni/Spaesati. V omenjeni festival o migracijah je spadala tudi predstava 6 kolektiva Nova pošta (SMG in Maska Ljubljana), zgodba o mladoletnih migrantih brez spremstva, ki postavlja vprašanje glede občutljivosti, ki jo posameznik premore do te problematike. V Večerni sklop smo uvrstili še dve uprizoritvi, ki ravno tako tematizirata psihoze našega časa: Bog masakraYasmine Reza (MGL) in znameniti Chaplinov Veliki diktator (SNG Drama LJ) z žlahtnim komedijantom 2023 Jurijem Zrnecem.

Večerni sklop bo zaključila glasbeno-pevska in koreodramska predstava Fusion reactor, ki je mešanica sodobnega gledališkega izraza. Tudi pri izbirnih sklopih gre za zmes različnih odrskih govoric, ki silijo publiko v razmislek o dilemah, ko se je treba odločati v kakšnem svetu bi radi živeli, med senčnimi in sočnimi platmi, ki nam jih ponuja edinstveno, a tudi enkratno življenje.


Najbolj brano