Bilo je nekoč: april v znamenju okroglih repriz

V gledališču april največkrat napoveduje bližajoči konec sezone, zato se h koncu bliža tudi niz objav, s katerimi smo “po mesecih” poskušali odgovoriti na vprašanji, kje je bilo Gledališče Koper pred desetletjem ali dvema desetletjema in na kaj so danes tamkaj lahko ponosni. Torej, bilo je nekoč v aprilu, leta ...

Nekdanja dvorana koprskega gledališča, ki je s svojo baročno zasnovo avditorija in 
odra gledališču služila vse od sredine 18. stoletja, je zadnjo temeljito prenovo doživela 
med letoma 1985 in 1987, ko jo je v upravljanje prevzela Zveza kulturnih organizacij. 
Lesena konstrukcija lož v treh nadstropjih je že ob predelavah v preteklosti izgubila 
dekorativne elemente, po prenovi pa sprejela 160 gledalcev, parter 240. Dvorana, ki ni 
izpolnjevala statičnih in protipožarnih standardov, pa tudi vidnost in slišnost sta bili 
slabi, je današnjo podobo dobila ob celoviti prenovi leta 2009. Foto: Radovan Čok
Nekdanja dvorana koprskega gledališča, ki je s svojo baročno zasnovo avditorija in odra gledališču služila vse od sredine 18. stoletja, je zadnjo temeljito prenovo doživela med letoma 1985 in 1987, ko jo je v upravljanje prevzela Zveza kulturnih organizacij. Lesena konstrukcija lož v treh nadstropjih je že ob predelavah v preteklosti izgubila dekorativne elemente, po prenovi pa sprejela 160 gledalcev, parter 240. Dvorana, ki ni izpolnjevala statičnih in protipožarnih standardov, pa tudi vidnost in slišnost sta bili slabi, je današnjo podobo dobila ob celoviti prenovi leta 2009. Foto: Radovan Čok
2003

Gledališče Koper zaposli lučnega mojstra Sinišo Milića ter inspicienta in rekviziterja (danes vodjo tehnike) Iva Štokoviča.

2008

S priložnostno razstavo povečav naslovnic ob peti obletnici izhajanja občasnika Gledga ter nastopom skupine Vipsiders se koprski gledališčniki in obiskovalci neformalno poslovijo od stare gledališke dvorane pred skorajšnjim začetkom prenove.

2009

Uspešnica Iztoka MlakarjaDuohtar pod mus! v režiji Vita Tauferja na odru SNG Nova Gorica doživi 150. ponovitev.

2012

Na odru jeseniškega Gledališča Toneta Čufarja komedija Iztoka Mlakarja Sljehrnik prav tako v Tauferjevi režiji doživi 50. ponovitev.

2017

Projektu kulturno-umetnostne vzgoje Prvi prizor: Gledališče kot prostor učenja simbolnih jezikov, pri katerem Gledališče Koper sodeluje kot partner, sofinancirata pa ga Evropska unija in Republika Slovenija, se na uvodnem srečanju v gledališču pridružijo osnovne šole iz Kopra, Marezig, Šmarij pri Kopru, Škofij, Lucije, Hrpelj in Izole ter Gimnazija Koper.

2020

V akciji Osebnost Primorske mediji z obeh strani meje za “trud, da občinstvo ni pozabilo na to, da je gledališče nekaj čarobnega”, Gledališče Koper oziroma njegove ustvarjalce nominirajo za osebnost Primorske meseca aprila.


Najbolj brano