V novi številki Primorskih novic preberite

V iskanju rešitev, kako odpraviti prometni kaos v Predjami, so na Postojnskem na novo uredili dve parkirišči za avtodome, med železniško postajo Postojna in Predjamskim gradom pa bo tudi letos poleti vozil avtobus s postanki, kjer se zadržujejo turisti. Za 85 vaščanov Predjame, ki jo letno obišče več kot 300.000 turistov, bo tako življenje nekoliko znosnejše, prav dosti pa ne, saj bodo še naprej ujeti v zastoje, ki jih na ozki cesti povzročajo turistični avtobusi.

Dve parkirišči v Predjami ne zmoreta sprejeti vseh turistov, ki bi  
radi videli Predjamski grad, tolikšnega obsega prometa ne zmore  
sprejeti niti ozka lokalna cesta. Foto: Leo Caharija
Dve parkirišči v Predjami ne zmoreta sprejeti vseh turistov, ki bi radi videli Predjamski grad, tolikšnega obsega prometa ne zmore sprejeti niti ozka lokalna cesta. Foto: Leo Caharija

Sredi izolske ladjedelnice lovec ustrelil srnjaka, imel je dovoljenje lovske inšpekcije

Kot strel iz puške je na družbenih omrežjih odjeknil posnetek, ki prikazuje lovca, ki je sredi izolske ladjedelnice, ob robu starega mesta, le streljaj od srednje šole Pietro Coppo ter sprehajalnih in kolesarskih poti, ustrelil srnjačka.

V jutrišnjih Primorskih novicah objavljamo tudi prilogo Tantadruj.

Jeseni bo prvih 144 osnovnih šol začelo izvajati prenovljeni razširjeni program. So strahovi utemeljeni?

Septembra bo prvih 144 šol, ki že v celoti ali delno sodelujejo pri poskusnem uvajanju, začelo redno izvajati razširjeni program (Rap), do leta 2028 pa se jim bodo postopno pridružile še preostale osnovne šole. Med njimi je zaznati precej strahu, kako bodo vsebinsko in kadrovsko izpeljale spremembo, katere cilj je, da otroci po ali pred poukom ne bi samo postavali po šolah.

Kmalu subvencije za sončne elektrarne, električne avtomobile in kolesa

Na voljo bodo sredstva za sončne elektrarne, električne avtomobile in kolesa. Samo Borzen bo letos za subvencije namenil več kot 80 milijonov evrov.

Uprava koprskega logista se širi

Intereuropo je zadnja leta vodila dvočlanska uprava, kmalu pa bo zaseden še tretji stolček.

Ajdovska občina bo na dražbi prodajala zemljišče za 'fabrškimi bloki'

Občina Ajdovščina namerava na dražbi prodati 0,5 hektara veliko zemljišče na območju Tovarniške ceste. Prostor bo namenila gradnji večstanovanjske stavbe s prostori za programe socialnega varstva in poslovne dejavnosti. Kupnina za skupaj osem parcel je brez davka najmanj 612.885 evrov.

Ljubitelji jeklenih konjičkov na nezakoniti prireditvi v Izoli

Od 250 do 1500 evrov bo stalo nespametno trmarjenje 22-letnika iz okolice Kopra, ki je kljub pisnem opozorilu brez dovoljenj minulo soboto na Rudi pri Izoli organiziral srečanje ljubiteljev jeklenih konjičkov. Zbralo se je 300 ljudi s 120 avti, ki pa so se morali kmalu raziti.

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Pred dvema tednoma so uslužbenci koprskega finančnega urada v pristanišču odkrili sumljiv zabojnik iz Turčije, ga pregledali s skenerjem in v njem odkrili 1050 kartonov neprijavljenih cigaret. Skoraj 15,5 tone cigaret je bilo najverjetneje namenjenih na črni evropski trg, prodajalci pa bi evropski proračun prikrajšali za skoraj dva milijona evrov. Z zadevo se ukvarjajo tudi kriminalisti.

Pevski poklon Borisu Pahorju

Sedmi koncert glasbenega abonmaja Kulturnega doma Nova Gorica je bil zborovski. V ponedeljek je nastopil komorni zbor Vikra, ki deluje v sklopu Glasbene matice Trst, vodi pa ga priznana Petra Grassi. Zbor, ki je nastal na pobudo dirigentke pred desetimi leti, je takoj posegel po številnih nagradah najvišjega ranga.

Ples kroglic ni osrečil Slovenk in Slovencev

Olimpijski žreb rokometnih turnirjev na igrah v Parizu je prinesel tekmece slovenskima ekipama. Rokometašice je doletela skandinavska skupina, tudi rokometaše čaka zahtevna pot do izločilnih bojev.

Primorske bitke za napredovanje in obstanek

Vajeni smo že, da je nogometni utrip na slovenskih zelenicah živahen praktično ves teden. Potem ko sta redni prvoligaški krog v dvoboju najbolj ogroženih v ponedeljek spravila pod streho Aluminij in Radomlje, se dogajanje nadaljuje s preloženima tekmama. Jutri bo v Stožicah obračun Olimpije in Maribora, po četrtkovem soočenju Domžal in Kopra pa bo lestvica že popolnoma pregledna, saj bo vseh deset moštev imelo v nogah 31 tekem.


Najbolj brano