Naprej po stari poti?

Po presenetljivi odločitvi za kandidaturo je v noči na nedeljo novi predsednik SD postal Matjaž Han, strankin dolgoletni poslanec in njen vidni član, v tem mandatu prvič minister, nedvomno pa tudi eden najbolj suverenih in prepričljivih strankinih govorcev pred kamerami in mikrofoni.

Z vsemi temi karakteristikami se je v prvi izjavi po izvolitvi hitro znašel z interpretacijo, kaj pomeni to, da je evropskega poslanca Milana Brgleza v drugem krogu premagal za pičlih deset glasov; Han jih je dobil 182, Brglez 172. Po Hanovih besedah to ne kaže, da je stranka polarizirana, ampak da je široka in zajema od leve do sredinske osi.

Spretno obračanje besed je vrlina, ki pa ne more zakamuflirati dejstva, da so Socialni demokrati v resni krizi. Ali so z izvolitvijo novega vodstva dosegli njeno dno in ali bo Han uspel poenotiti stranko, bo pokazal čas.

Spretno obračanje besed je vrlina, ki pa ne more zakamuflirati dejstva, da so Socialni demokrati v resni krizi. Ali so z izvolitvijo novega vodstva dosegli njeno dno in ali bo Han uspel poenotiti stranko, bo pokazal čas. V oči bodejo besede vodje poslanske skupine in enega od kandidatov za predsednika stranke Janija Prednika, da bo v drugem krogu podprl Brgleza, ki pomeni spremembo dosedanjih praks.

Han torej za vse poslance ni del rešitve, ampak del problema, ki ga ima stranka SD. Ta problem je odtujenost od socialdemokratskih idej, kot se je pokazalo ob nakupu razvpite poslovne stavbe na Litijski, pa morda tudi zasledovanje ozkih osebnih koristi posameznikov s pomočjo stranke.

Stranka, ki se je na zadnjih parlamentarnih volitvah skrčila na vsega sedem poslancev, po aferi z nakupom poslovne stavbe za delovanje sodišč pa ji je podpora strmoglavila, tako da verjetno ne bi prestopila niti parlamentarnega praga, v trenutnem koalicijskem razmerju sil nima velike teže.

Predsednik vlade zadnje čase ne zamudi priložnosti, da je ne bi ponižal, nazadnje z obnašanjem, kot da je izbira bodočega evropskega komisarja le njegova pristojnost. Z leve strani Socialne demokrate stiska Levica, za kar pa so si v SD krivi sami, ker so socialno državo zreducirali na leporečje, v vladi pa se zagrebli za resorje, ki so bili pisani na kožo njihovim ambicioznim članom.

Nezavidljivo finančno stanje stranke, katere dolg znaša kar 1,2 milijona evrov, se zdi le še češnja na torti vseh težav, ki jih je v noči na nedeljo na svoja pleča prevzel novi predsednik. No, vsaj ena težava pa se je z njegovim prihodom razrešila sama od sebe; ker je Han že minister, ne bo prišlo do trenj v koaliciji zaradi premierjeve zahteve, da morajo biti vsi predsedniki strank tudi člani vlade.


Preberite še


Najbolj brano