V drugem krogu glasovanja za predsednika SD boj med Hanom in Brglezom

V drugi krog volitev za predsednika SD sta se uvrstila Matjaž Han in Milan Brglez. V prvem krogu namreč nihče izmed štirih kandidatov ni dobil večinske podpore delegatov. Hana je v prvem krogu podprlo 115 delegatov, Brgleza pa 104 delegati.

Sedež stranke SD v Ljubljani Foto: Primož Lavre
Sedež stranke SD v Ljubljani Foto: Primož Lavre

LJUBLJANA > Šef poslancev Jani Prednik je v prvem krogu prejel glasove 96 delegatov, ajdovskega župana Tadeja Beočanina pa je podprlo 69 delegatov.

Izid med kandidati je bil torej tesen. Tako Han kot Brglez sta v izjavi pred drugim krogom glasovanja dejala, da ne glede na to, kdo prevzame stranko, mora ta po današnjem kongresu ostati enotna in povezana. V nasprotnem primeru kongres, ki so se ga odločili izpeljati predčasno, ne bo imel smisla, je dodal Brglez. Han je obenem še ocenil, da jim je uspelo v zadnjih tednih stranko nekoliko konsolidirati, končna zmaga pa bo pripadla tistemu, ki bo uspel prepričati kongres.

Prednik je v izjavi za medije dejal, da bo v drugem krogu podprl kandidata, ki pomeni spremembo dosedanjih praks, torej Brgleza. Beočanin pa se pred drugim krogom javno ne namerava opredeliti za katerega od dveh kandidatov.

Prednik, Beočanin in Brglez so v tekmo vstopili po evidentiranju kandidatov, tik pred zdajci pa se je v petek, torej dan pred volilnim kongresom za kandidaturo odločil tudi Han. Za vložitev kandidature je moral na današnjem volilnem kongresu pridobiti še podpise tretjine prisotnih delegatov, zbral jih je 157.

Med prvimi nalogami, ki čakajo novega predsednika SD, bo stranko popeljati na junijske volitve poslancev v Evropski parlament. Pred njim pa so tudi drugi izzivi, vezani zlasti na konsolidacijo stranke po aferi, povezani z nakupom stavbe za potrebe sodišč na Litijski, ki je v stranki sprožila izredni volilni kongres. Že leta pa se stranka bori tudi s slabo finančno sliko in primanjkljajem, ki ga bo morala sanirati, po mnenju nekaterih tudi s prodajo vile na Levstikovi.

Novi predsednik stranke bo na čelu stranke nasledil Tanjo Fajon, ki se po odločitvi stranke za izredni volilni kongres ni podala boj za vnovični mandat.


Najbolj brano