Nemčija in Avstrija pozvali državljane, naj zapustijo Iran

Nemško zunanje ministrstvo je pozvalo nemške državljanke in državljane, naj zapustijo Iran. Obenem je odsvetovalo vsa potovanja tja. Takšen poziv svojim državljanom je izdala tudi Avstrija.

BERLIN, DUNAJ > "Trenutne napetosti v regiji, še posebej med Izraelom in Iranom, predstavljajo tveganje nenadne zaostritve," je v petek zvečer po navedbah nemške tiskovne agencije dpa sporočilo nemško zunanje ministrstvo.

Opozorilo je, da se lahko varnostne razmere zelo hitro in brez vnaprejšnjega opozorila poslabšajo. "Ni mogoče izključiti, da bi lahko stopnjevanje vplivalo tudi na letalske, kopenske in pomorske prometne poti in morebitne omejitve pri vstopu in izstopu v Iran," je navedlo.

Tudi avstrijsko zunanje ministrstvo je pozvalo državljane, naj zapustijo Iran. "Opozarjamo pred potovanjem v Iran. Avstrijke in Avstrijci naj zapustijo Iran," je sporočilo v petek. "Predvsem v prihodnjih dneh lahko pričakujemo povečano tveganje zaradi trenutnih napetih razmer v regiji," je zapisalo.

Razmere so v regiji še posebej napete od začetka izraelske ofenzive v Gazi oktobra lani. Med drugim od takrat poteka redno obstreljevanje med Izraelom in libanonskim gibanjem Hezbolah, ki uživa podporo Irana. Izrael je v tem času izvedel tudi napade na sirskem ozemlju.

Iran je med drugim Izraelu javno zagrozil s povračilnimi ukrepi po domnevno izraelskem napadu na kompleks iranskega veleposlaništva v Damasku 1. aprila. Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je poudaril, da je šlo za napad na iransko ozemlje, za katerega mora biti Izrael kaznovan.

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek izrazil prepričanje, da bo Iran zaradi naraščajočih napetosti na Bližnjem vzhodu "prej ko slej" izvedel napad na Izrael.

Nemška letalska družba Lufthansa je sporočila, da njena letala iz varnostnih razlogov ne bodo več uporabljala iranskega zračnega prostora, podaljšala je tudi prekinitev načrtovanih letov v in iz Teherana. Ukrep velja tudi za Austrian Airlines in njeno povezavo Dunaj-Teheran, podobno odločitev je sprejela avstralska letalska družba Qantas.

Slovensko ministrstvo za evropske in zunanje zadeve zaradi zaostrovanja političnih napetosti v regiji in razmer v državi iz varnostnih razlogov odsvetuje vsa potovanja v Iran. Na spletni strani so v priporočilih, posodobljenih v petek, še zapisali, da velja najvišja stopnja previdnosti.


Najbolj brano