Janja Garnbret edina v polfinalu osvojila vrh smeri

Janja Garnbret je vrhunsko nastopila tudi v današnjem polfinalu premierne tekme sezone svetovnega pokala v športnem plezanju v disciplini težavnost. Petindvajsetletna Slovenka je edina tako med ženskami kot moškimi osvojila vrh polfinalne smeri. V finale, ki bo na sporedu v nedeljo, je napredovala tudi Mia Krampl z osmim dosežkom.

Janja Garnbret Foto: Tomaž Primožic/FPA
Janja Garnbret Foto: Tomaž Primožic/FPA

ŠANGHAJ > Garnbret je bila na drugi postaji kitajske turneje v Wujiangu z osvojenima vrhova najboljša že v petkovih kvalifikacijah. V polfinalu se je načakala na nastop, v steno je šla kot zadnja. A je dolgo čakanje ni uspavalo.

Korošica je bila znova razred zase in z veliko lahkoto osvojila oprimke, ki so bili za tekmice neosvojljivi. Laura Rogora iz Italije je na drugem mestu segla proti višini 42, kar ji je prineslo plus. Domačinka Zhilu Luo je za tretje mesto vpisala dosežek 40+.

Garnbret, ki si je že lani zagotovila olimpijsko vozovnico za Pariz, bo v nedeljo napadala kitajski dvojček zmag. V torek je sezono odprla z zmago v balvanskem plezanju v Keqiau. V nedeljo bo skupno lovila 43. zmago v svetovnem pokalu.

"Danes je bilo vse skupaj fantastično, počutila sem se bolje kot v kvalifikacijah, naspano, spočito, aktivirano, tako da je bilo vse lepo in prav," je slovenskim novinarjem s prizorišča tekmovanja sporočila Garnbret. "Forma je tam, kjer sem si želela oziroma kjer sem nekako čutila, da sem. To sem tudi danes v polfinalu dokazala. Zdi se mi, da lahko težavnost plezam tako samozavestno, kot sem 'odplezala' balvane, tako da upam, da bom enako dobro formo in predstavo pokazala tudi v finalu," je napovedala. Olimpijska šampionka, ki bo v Parizu napadala drugo zlato, je bila v polfinalu zelo suverena: "Že na ogledu mi je bilo vse jasno, sem bila zelo sproščena, kar se je videlo pri mojem plezanju. Zelo sem uživala. Plezala sem zelo hitro, nikjer se nisem preveč obotavljala oziroma zataknila ali pa iskala rešitve, tako da mi je vse padlo pod roko in sem odplezala tako, kot sem si zamislila," je opisala.

Prvi finale v tej sezoni si je zagotovila tudi druga Slovenka. Krampl, ki je bila 20. po kvalifikacijah, je posegla po dosežku 34+. Dolgo časa je bil njen izid konkurenčen za najboljša mesta. Z osmim mestom je nato le ujela zadnjo vstopnico za finale.

V moški konkurenci je polfinale dobil 19-letni Britanec Toby Roberts (45+), na drugem in tretjem mestu sta Japonca, lanski zmagovalec Wujianga Sorato Anraku (44+) in Shuta Tanaka (32+).

Edini slovenski polfinalist med moškimi Luka Potočar je izboljšal svojo uvrstitev iz kvalifikacij, ko je s 26. mestom še ujel polfinalni krog. Tekmovanje je končal na 15. mestu, z dosežkom 27+.


Najbolj brano