Delegati SD pred odločitvijo o nadaljnji poti socialne demokracije

Delegati SD na volilnem kongresu začenjajo izbiro novega vodstva stranke. Za vodenje stranke se potegujejo Jani Prednik, Tadej Beočanin, Milan Brglez in Matjaž Han. Slednjemu je po informacijah STA tudi že uspelo zbrati potrebne podpise za kandidaturo. Izvolitev novega predsednika, ki bo začrtal nadaljnjo pot stranke, je pričakovati v drugem krogu.

Za vodenje stranke se potegujejo Jani Prednik, Tadej Beočanin, 
Milan Brglez in Matjaž Han. Včeraj pa je svojo kandidaturo 
napovedal še Matjaž Han. Foto: Robert Balen
Za vodenje stranke se potegujejo Jani Prednik, Tadej Beočanin, Milan Brglez in Matjaž Han. Včeraj pa je svojo kandidaturo napovedal še Matjaž Han. Foto: Robert Balen

LJUBLJANA > Kongres sestavlja 409 delegatov, od tega so tri četrtine delegatov iz območnih organizacij stranke. Izvoljeni kandidat mora na tajnem glasovanju doseči večino vseh glasov.

Po evidentiranju kandidatov so v tekmo vstopili vodja poslancev Prednik, ajdovski župan Beočanin in evropski poslanec Brglez, ki so v zadnjih tednih tudi stopili pred članstvo in soočili stališča. Tik pred zdajci pa je vstop v volilno tekmo v petek napovedal še gospodarski minister Han, ki mora danes skladno s statutom zbrati še podpise tretjine delegatov.

Ajdovski župan Beočanin je v svoji predstavitvi izpostavil predvsem program SD, ki ga je stranka doslej po njegovi oceni izvajala premalo, prepočasi in prešibko. Prepričan pa je, da je nedavno dogajanje v stranki, povezano z afero ob nakupu prostorov za potrebe sodišča, še dodatno spodbudilo člane, da stopijo v bran "največji ideji, ki jo svet premore - ideji socialne demokracije". Beočanin je spomnil, da sam program SD že desetletje izvršuje v občini Ajdovščina. V primeru izvolitve pa se bo med drugim še posebej zavzemal za boj proti visokim življenjskim stroškom ter ukrepe na področju zdravstva, stanovanjske politike in dolgotrajne oskrbe. Po njegovem mnenju je treba red vnesti tudi v samo stranko in njene finance. "Sem tisti, ki se ne ukloni pritiskom, takšnim ali drugačnim. Nenazadnje je to, da vas danes nagovarjam s tega mesta, najboljši dokaz za to. Prepričan sem, da znamo, da zmoremo in da lahko dosežemo rezultat, ki bo socialno demokracijo popeljal nazaj na raven, ki si jo zasluži," je poudaril.

O končnem rezultatu današnjega kongresa ne želijo špekulirati

Vsi štirje kandidati so pred začetkom odločanja delegatov prepričani v svoje možnosti za uvrstitev v drugi krog glasovanja, možnost umika v zadnjem trenutku zanikajo. O končnem rezultatu današnjega kongresa ne želijo špekulirati.

Han se kongresa veseli. Kot je dejal, je v "borbo" stopil, da ponudi še zadnjo pomoč stranki, ki da bo po današnjem dnevu na novo pot stopila povezana. "Če bodo delegati in delegatke ugotovili, da lahko jaz poenotim stranko, bom hvaležen, v primeru, da zmaga kdo od mojih kolegov, bom od jutri naprej normalno delal," je dejal. Podporo za glavno tajnico je v izjavi izrazil Živi Živković.

"To je praznik demokracije, v SD kažemo, kako je možno s procesom znova pridobiti kredibilnost," pa je poudaril Brglez. Obenem je zatrdil, da se bo sam vedno boril za socialno demokracijo.

Brglez je v nagovoru poudaril vrnitev h koreninam socialne demokracije, kar po njegovih besedah med drugim pomeni zagotavljanje enakih možnosti in priložnosti za vse. Izpostavil je tudi solidarnost, ki mora biti po njegovem prepričanju del sleherne politike, med drugim davčne in stanovanjske. Kot je še ocenil, je stranka na prelomni točki. "Odločiti se moramo, ali želimo naš korak usmeriti naprej in postati vodilna politična sila v Sloveniji ali se sprijazniti s tem, kako iz nekoč vodilne sile postajamo vse bolj stranka, ki se pred vsakimi volitvami krčevito bori za preživetje," je opozoril Brglez. Socialni demokrati morajo dejansko postati nosilci socialnodemokratskih vrednot in idej ter nikoli postavljati interesov kapitala pred interese dela, je poudaril. Po njegovi oceni pa je treba "prekvasiti" koalicijo s kredibilnostjo, hrbtenico, načeli in pragmatiko. Stranka mora stopiti skupaj, ker bo le tako lahko gradila prihodnost. "In ta prihodnost bo socialna in demokratska," je sklenil.

Beočanin: Prepričan sem v dober rezultat

Beočanin pa je ocenil, da je pred delegati odločitev o tem, kdo bo SD popeljal na naslednje državnozborske volitve. "Prepričan sem v dober rezultat in verjamem, da lahko socialno demokracijo peljem naprej po poti, ki si jo tudi zasluži," je zatrdil.

Prednik je izpostavil, da so trije kandidati z obiski na terenu konsolidirali stranko. Kandidatura Hana na samem kongresu je glede na statut mogoča, pravi, odločitev o tem, ali bo socialna demokracija "šla po novi poti ali pa se bo držala nekih starih vzorcev, ki so stranko pripeljali do stanja, kjer je", pa je na delegatih. "Matjaž Han verjetno res ne pomeni neke nove poti," je ob tem dodal.

Gospodarski minister in dolgoletni član SD Matjaž Han se je v uvodu nagovora zahvalil vsem 157 delegatom, ki so prispevali podpis za njegovo kandidaturo. V stranki je potreben preporod, meni. "Na nas je, da vzpostavimo novo kulturo političnega delovanja, da ostanemo to, kar smo vedno bili - varuhi demokracije, človekovih pravic in tudi poštenosti," je dejal. To jim lahko uspe, če ne bodo gojili zamer, je izpostavil. V vladi morajo igrati še pomembnejšo vlogo, meni. To, da se zna pogovarjati z vsemi, je njegova prednost, SD pa vidi "absolutno v levosredinskih vladah", le da je SD vodilna stranka, kar po njegovi oceni lahko dosežejo v petih letih. Han se je v nagovoru odzval tudi na očitke v burni razpravi stranke, ki je po uvodnem delu potekala na za javnost zaprtem delu kongresa. "Nisem vedel, da sem glavni problem jaz, ne pa dva milijona evrov dolga," je dejal. Ne glede na kritike pa je pripravljen biti predsednik vseh socialnih demokratov. "Nisem užaljen, razumem kongres," je dejal.

"Mislim, da bo en zelo dober dan, je tudi prelomen dan za stranko in priložnost za en nov začetek," je ob prihodu na kongres dejala aktualna predsednica SD Tanja Fajon. Han po njeni oceni med kandidati za njenega naslednika uživa največje zaupanje. "Tudi moje, cenim pa vse kandidate in prav z vsakim bom zelo dobro sodelovala," je dejala.

V uvodnem nagovoru zbranim na kongresu pa se je med drugim ozrla na štiriletno obdobje predsedovanja stranki. Po pretresih v luči afere ob nakupu prostorov za potrebe sodišč na Litijski cesti, ki je stranko tudi pripeljala do izrednega volilnega kongresa, pa je prepričana, da je SD v bistveno boljši kondiciji kot pred nekaj meseci. Po njenih besedah so dokazali, da je ideja socialne demokracije še kako živa, članstvo pa izjemno aktivno. Želi si, da vodstvo stranko postavi tja, kjer ji je mesto. "V politiki ni zmagovalcev, smo samo ljudje, ki delamo tisto, kar verjamemo, da je najboljše za ljudi," je dejala. Slovenija in Evropa za soočanje z družbenimi izzivi nujno potrebujeta močno, enotno in odločno socialno demokracijo, pa je v svoji predstavitvi poudaril Prednik. Prepričan je, da je SD stranka z najboljšim programom ter ljudmi z izjemnim znanjem ter izkušnjami. Od stranke se tako upravičeno pričakuje odločna socialdemokratska drža, odgovorno delovanje in rezultati, je navedel.

Na polovici mandata aktualne vladne koalicije je po njegovi oceni še dovolj časa za večjo veljavo socialdemokratskih politik. Ocenjuje namreč, da so doslej za ceno obstanka v koaliciji preveč pristajali na spravljivost in kompromisarstvo, premalo pa so se osredotočali na program in dane zaveze.

"Takšno vodenje nam resda omogoča navidezno mirno krmarjenje, a za to plačujemo visoko ceno pri volivcih, pri članih stranke in podpornikih, ki se sprašujejo, zakaj bi nam dali glas, če smo brezbarvni podaljšek ali rezervno kolo koalicije," je opozoril.

Pred odločitvijo o novem vodstvu stranke je izrazila željo, da bo nov predsednik srčen, iskren, pošten, povezovalen in vključujoč.

Obenem je izpostavila, da so v stranki vedno znali biti samokritični in redkeje izraziti pohvalo. Delegatom je zaželela dober izplen kongresa ter jih pozvala, naj novega predsednika ne začnejo rušiti že dan po kongresu.

Kongresa se sicer ob članstvu ter poslancih in ministrski ekipi SD udeležujejo tudi predstavniki koalicije, in sicer podpredsednica Svobode Sara Žibrat in poslanka Levice Nataša Sukič. Prisotna pa je tudi nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek.


Najbolj brano