V novi številki Primorskih novic preberite

Inšpektorat za kulturo in medije je koprsko občino obvestil, da 33 tablic z zgodovinskimi in ledinskimi imeni ulic in trgov v italijanskem oziroma beneškem narečju niso postavili po zahtevah zakona o javni rabi slovenščine. Ko so jih pred štirimi leti začeli nameščati na stavbe v središču mesta, med domačini niso izzvale odpora in so jih sprejeli kot kulturno-zgodovinsko zanimivost. Zakaj so zdaj kar naenkrat moteče in kako bodo rešili zaplet?

Tablice nagovarjajo v treh jezikovnih verzijah, torej v slovenščini,  
italijanščini in angleščini z izrazi nekdanji, già
Tablice nagovarjajo v treh jezikovnih verzijah, torej v slovenščini, italijanščini in angleščini z izrazi nekdanji, già' in formerly ter imenovana, detta, named ter lokalno različico toponima oziroma ledinskega imena. Foto: Nataša Hlaj

Pri Bobrih: vrata restavracije so znova zaprta, a lastnik ima nove gostinske načrte

Pri izviru reke Rižane in ribogojnice postrvi, domačinom znanem po imenu Pri bobrih, se je doslej zvrstilo že nekaj turistično-kulinaričnih poskusov. Svojčas je kraljeval motel Rižana, za njim motel Paradiso in po dolgih letih propadanja restavracija Placito Risano. Živela je zgolj leto dni. Ampak lastnik Valter Krmac še ni dvignil rok od gostinstva.

Prenovljeni park Rafut je spet magnet za ljudi, vila pa še bo

Prenovljeni eksotični park Rafut, naravni in kulturni biser, ki povezuje Gorici, je od danes uradno odprt. Da bodo vodeni ogledi poželi zelo veliko zanimanje, je pričakovano, saj krožna pot poteka med 140 vrstami dreves in grmovnic in arhitekturnimi elementi, vključno z neoislamsko vilo. To bodo s 4,1 milijona države obnavljali prihodnje leto.

Septembra bodo v Hrpeljah gostili svetovno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko

V Hrpeljah bodo septembra gostili 27. svetovno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko. To bo velik dogodek za kraj in za vso občino, iz katere prihaja tudi aktualni svetovni prvak Marko Vatovec. Prvenstvo bo trajalo tri dni, na njem pričakujejo kakih sto tekmovalcev, magnet za širšo javnost pa bodo večerne zabave in koncerti, na katerih se bodo predstavili tudi največji virtuozi na tem instrumentu.

SGP Gorica finančno izčrpali in poslali v stečaj, zdaj si manejo roke

Pred dobrim desetletjem je propadlo Splošno gradbeno podjetje (SGP) Gorica, nekoč eno od večjih gradbenih podjetij v državi, zaposlovalo 130 ljudi. Nekdanji vodilni so ga finančno izčrpali, razkosali in poslali v stečaj. Dogajanje je pod drobnogled vzela tudi policija, saj je več milijonov evrov izginilo na bančne račune podjetij iz poštnih nabiralnikov, od tam pa v davčne oaze. Zgodba nikoli ni dobila epiloga na sodišču.

Intesa Sanpaolo bank z rekordnim dobičkom

Intesa Sanpaolo Bank iz Kopra je lani ustvarila 71,5 milijona evrov čistega dobička, kar je največ doslej. Povečala je obseg posojil in tržne deleže depozitov, osvojila pa je tudi nove komitente. Z vidika poslovnih rezultatov je bilo leto 2023 zanjo najboljše doslej.

18-letnik s pištolo streljal po Postojni

Precej preplaha je v nedeljo zvečer povzročil 18-letnik iz okolice Postojne, ki je veliko noč praznoval tako, da je hodil po Tržaški cesti v Postojni in streljal s pištolo. Policisti so ga prijeli in ugotovili, da je imel strašilko. Vseeno so ga kaznovali.

Ljubezen na daljavo je starejšo Primorko drago stala

Kar nekaj časa si je z njim dopisovala, mu menda celo poslala nekaj denarja, potem pa so njenega ljubega ugrabili in zanj zahtevali odkupnino. Preden je ugotovila, da gre za prevaro, je gospa s Primorskega ugrabiteljem v tujino poslala več deset tisoč evrov. Kaj se je zgodilo z njenim ljubim, seveda ne bo nikoli izvedela ...

Bodo po Patti Smith Kosovela brali še Rammstein, Mariza in Gilberto Gil?

Ko je Patti Smith leta 2019 z odra tržaškega gledališča recitirala A Small Coat, Kosovelov Majhen plašč, je marsikomu zastal dih. Lična zbirka Odprto.02 je po angleškem, francoskem in hrvaškem prevodu dobila še nemškega - Offen.02, ki ga podpisuje Ludwig Hartinger. V Kosovelovi sobi, kjer so ga predstavili, do oktobra gostijo tudi s konsi navdahnjene stvaritve študentov oblikovanja. Z zbirko Meu poema é explosão vabi Srečko v portugalščini.

Tudi Primorci iščejo bližnjico do Evrope

Nogometna sreda bo imela v četrtfinalnih pokalnih soočenjih močan primorski pridih. Popoldne si bo Gorica v domačem športnem parku poskušala pot med najboljšo četverico utreti prek Radomelj, zvečer pa si bodo Koprčani z Muro prizadevali za ponovitev nedavne prvoligaške vaje na Bonifiki in si tako odpreti vrata polfinala.


Najbolj brano