Oborožite se ... s skrbmi

Najostreje obsojam, sočustvujem s svojci žrtev in boril(a) se bom za to, da naredimo konec vsem oblikam nasilja. Take in podobne nujnosti so danes preplavile politične profile na družbenih omrežjih. Niti leto ni minilo, odkar je 13-letnik v Beogradu streljal po šoli in ubil devet ljudi, zdaj pa javnost spet pretresa strelski pohod 12-letnika, ki je na Finskem streljal na svoje sovrstnike. Kaj se mora še zgoditi, da bomo zadevo vzeli resno?

Na Finskem so se podobni strelski napadi že zgodili. Pred časom je neki najstnik v bližini Helsinkov ubil šest dijakov, medicinsko sestro, ravnatelja in nato še sebe. Leto kasneje pa je strelec ustrelil deset ljudi in nato sodil še sebi. In kaj so storili Finci? Zaostrili zakonodajo o orožju in uvedli preizkus sposobnosti za vse prosilce za strelno orožje. Aja, pa starostno omejitev za prosilce so zvišali z 18 na 20. A kljub temu je v državi s 5,6 milijona prebivalcev izdanih 430.000 dovoljenj za strelno orožje.

Nehajmo se sprenevedati - nasilja ne moremo zatreti. Sploh pa ne v državi, kjer na eni strani “ostro obsojajo vse oblike nasilja,” na drugi pa pozivajo k oborožitvi.

Kako pa v Sloveniji reagiramo na take napade? Najprej na TikToku ali drugje na spletu poiščemo morebitne posnetke napada in se naslajamo - spomnimo se samo fanta z noži pred nekaj tedni v Ljubljani. Nato z veseljem pogledamo poročila na nacionalki ali eni od komercialnih televizij. Čez teden ali dva pa ena od teh televizij pripravi še posebno oddajo o nasilju, kjer predsednica (ali predsednik) države s prstom žuga mladim, češ, da se nasilje ne spodobi in se je treba nanj nemudoma odzvati in ga zatreti v kali. Neka navodila za izvedbo delavnic pošljejo v šole, delavnice izpeljejo (ali pa ne) vestni (ali pa tudi ne) osnovnošolski učitelji in potem smo mirni. Do naslednjega incidenta.

Nehajmo se sprenevedati - nasilja ne moremo zatreti. Sploh pa ne v državi, kjer na eni strani “ostro obsojajo vse oblike nasilja,” na drugi pa pozivajo k oborožitvi. Nekaterim v tej državi finska statistika oborožitve očitno predstavlja mokre sanje. Kajne, Janez?

Take in podobne smešnice so naš skrajno polarizirani narod pripeljale do tega, da v letu 2024 sredi drugega največjega mesta v domnevno progresivni in razviti državi v samem srcu Evropske unije lahko vidimo dva moška, ki si upata prijeti se za roko in se sprehoditi po mestu, na drugi strani pa ljudi, ki si ju upajo zmerjati in ju tako ali drugače napasti. Prav v tem mestu smo nedavno tega lahko bili priča fizičnemu napadu na istospolno usmerjenega aktivista. To je nasilje, ne pa “smrt janšizmu”.

Glede strelnih orožij smo sicer na boljšem kot Finska. Toda orožje je zelo širok pojem. Na ostalih področjih smo za Finsko ... Amerika, v najslabšem možnem pomenu besede.


Preberite še


Najbolj brano