Tudi aroganca je ženskega spola

Nobeno presenečenje ni bilo, da je ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh uspešno prestala glasovanje o interpelaciji. Koalicijske partnerice Gibanje Svoboda, SD in Levica so se ne nazadnje že s koalicijsko pogodbo zavezale, da ne bodo podpirale interpelacij ministrov. Pomenljivo pa je na koncu vendarle bilo to, da je bila ob glasovanju večina poslancev SD odsotna, večina poslancev Levice pa vzdržana.

Ministrica, ki je po glasovanju povedala, da čuti podporo koalicije za nadaljnje delo, je morda med razpravo začutila tudi to, da ji niti koalicijski poslanci niso peli posebnih hvalospevov.

Ministrica, ki je po glasovanju povedala, da čuti podporo koalicije za nadaljnje delo, je morda med razpravo začutila tudi to, da ji niti koalicijski poslanci niso peli posebnih hvalospevov.

Saga o razdeljevanju računalnikov je trajala predolgo in šele ta teden oziroma tik pred razpravo o interpelaciji je DZ sprejel novelo zakona, ki določa merila, kdo bo prednostno upravičen do teh prenosnikov. Tega si ministrstvo ne more šteti za uspeh. Predvsem pa si ne more šteti za uspeh tega, da po skoraj dveh letih ni videti še nobenega večjega doprinosa k boljši digitaliziranosti javnih sistemov in izboljšanju digitalnih kompetenc uporabnikov.

Bolj kot o programu, ki ga še namerava izpeljati ministrstvo, se je ministrica Stojmenova Duh pred očitki iz interpelacije branila z naštevanjem napak svojih predhodnikov. Strinjamo se lahko, da so bile napake hude - spomnimo se digitalnih vavčerjev za vse mlade ne glede na premoženjsko stanje njihovih družin in fiaska s tečaji digitalnega opismenjevanja za starejše - , vendar le naštevanje preteklih grehov brez argumentov, kaj si in še boš naredil bolje, ne deluje prepričljivo.

Bolj kot konkretne dosežke je javnost v mandatu ministrice Emilije Stojmenove Duh lahko spremljala njene službene poti v tujino ter podatke o visokih stroških za ta potovanja in nastope na raznih mednarodnih konferencah. Izmenjava izkušenj in mreženje gotovo ne škodita, žal pa v njenem primeru prevečkrat nastaja vtis, da gre predvsem za turizem na stroške davkoplačevalcev. Da bi ta vtis ovrgla, bi morala doma res poskrbeti za to, da bi dobre tuje izkušnje prešle čim prej v prakso, tega pa ni videti.

Višek arogance, ki si jo je v svojem nastopu pred poslanci privoščila Emilija Stojmenova Duh, pa so bile njene trditve, da je njeno delo napadeno, ker je ženska in priseljenka. To je huda zloraba obeh skupin prebivalstva za opravičevanje lastnih neuspehov. Takšno populistično bežanje od odgovornosti ter skrivanje za nacionalnostjo in spolom gotovo ne koristi prizadevanjem za enakost in enakopravnost.


Preberite še


Najbolj brano