Stavka za vse, ne le za peščico

Bog nam je dal te lepe oči, Marx in Engels pa sta nam jih odprla. Zanimivo bi bilo slišati njuno mnenje o stavkovnem valu, ki že dva meseca pljuska čez robove naše države. “Nekaj gnilega je v deželi Sloveniji,” bi najbrž Engels parafraziral Shakespeara. A pustimo Engelsovo brezkompromisnost na strani in se posvetimo raje realnemu stanju. V državi je nekaj hudo narobe. Splošno nezadovoljstvo, celo jeza, ki že lep čas vlada med Slovenkami in Slovenci, je očitno brezmejna.

Vsesplošno razočaranje je v širši družbi prevzelo obliko stavkovnega vala, ki počasi prerašča v tsunami. Na večini upravnih enot so ta teden stavkali že tretjo sredo zapored. Zaostritev stavke napovedujejo tudi operaterji številke za klic v sili 112. Fides je pa pač ... fides. A kje se je vse začelo?

Vsesplošno razočaranje je v širši družbi prevzelo obliko stavkovnega vala, ki počasi prerašča v tsunami.

Golobovi vladi je ob nastopu mandata nekaj časa celo uspevalo ohranjati vtis, da se ni legitimirala samo na podlagi nasprotovanja politiki Janeza Janše. A ne za dolgo. Že v prvem letu mandata je v soj žarometov stopila dolžina premierjevega jezika, ko je pravosodnim funkcionarjem obljubil 600 evrov bruto dodatka. Spomnimo, takrat ga je “za ušesa” tudi nekdanja pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan. A očitno je bila premila. Golobove obljube sodnikom so za sabo potegnile plaz zahtev drugih sindikatov. Priložnost je kaj hitro zavohal tudi prvovrstni generator družbenega razkroja, prvak opozicije, ki se že 11 tednov v vseh večernih poročilih kiti s svojim najljubšim paradnim konjem - fidesom. Na tem vlaku, ki drvi v prepad, smo se znašli nič hudega sluteči državljani. Tisti državljani, ki že mesece spremljamo dogajanje in se zgražamo nad tem, da napredka ni opaziti domala na nobenem področju.

Draga vlada, zdaj bo potrebno postopati drugače. Pa ne samo v pogajanjih s fidesom. Predvsem mora vlada spremeniti pristop pri pogajanjih z javno upravo. Javni sektor je temelj vsake družbe in trenutno državljani že močno občutimo vse te posledice stavke in neučinkovitega ravnanja z ljudmi v javnem sektorju. Nadaljevanje pogovorov na način, ko vladna stran največjo skupino socialnih partnerjev preprosto postavlja pred dejstvo in s tem onemogoča poštena pogajanja, preprosto ni več smiselno. Tako menijo tudi sindikati, ki med drugim zastopajo državne uradnike, policiste, vojake in poklicne gasilce.

Sedanja vlada bi lahko razumela trenutni val stavk tudi kot priznanje, da nekatere skupine ljudi verjamejo, da ima sposobnost magičnega reševanja težav, ki so se kopičile desetletja. A ne glede na to, se v javnosti včasih ustvarja vtis, da so se te težave začele šele ob nastopu te vlade.


Preberite še


Najbolj brano