Nimam problema! Mladi. Pogumni. Razbiti kalupi.

V SNG Nova Gorica bo v aprilu posebej bogat program za mlade. Najprej bo na malem odru premiera avtorskega projekta Nimam problema! Mladega odra Amo, nato pa na različnih prizoriščih še mednarodni festival učilniških predstav Mladi. Pogumni. Razbiti kalupi.

Učilniška predstava Zvezdice, v kateri nastopajo Gašper Lovrec, Marjuta Slamič in 
Jakob Sfiligoj,  je del mednarodnega festivala tovrstnih uprizoritev, ki bo v Novi Gorici 
med 16. in 19. aprilom.    Foto: Peter Uhan
Učilniška predstava Zvezdice, v kateri nastopajo Gašper Lovrec, Marjuta Slamič in Jakob Sfiligoj, je del mednarodnega festivala tovrstnih uprizoritev, ki bo v Novi Gorici med 16. in 19. aprilom.  Foto: Peter Uhan

Avtorski projekt Nimam problema! nastaja pod vodstvom mentorice za režijo Brine Klampfer Merčnik, predstavnice najmlajše generacije gledaliških ustvarjalcev. Junija 2020 je magistrirala z režijo besedila Paloma, ki ga je sama napisala. V sodelovanju z mentorico za gib Vito Osojnik in glasbenico Manco Trampuš, vokalistko skupine Koala Voice, bo z ekipo mladih, ki jo sestavljajo Hela Beltram, Tina Biaggio, Ginevra Gianferrari, Zala Kogoj, Malaja Mikulin, Ivana Vodopivec, Karin Winkler in Minka Zavadlav, pripravila predstavo o medvrstniškem nasilju.

“Študije kažejo, da naj medvrstniško nasilje ne bi bilo v porastu, le bolje smo informirani o njem. Dejstvo pa je, da če smo nekoč pred njim doma bili varni, se zdaj tudi preko spleta seli k nam v spalnico in nikjer se mu ni več mogoče izogniti. Kakšne posledice tovrstno nasilje pušča na ljudeh, še ni zares raziskano. Vidimo pa, da lahko eskalira v dogodkih, ki na posamezniku ali celo širši družbi pustijo velike posledice, lahko tudi nepovratne travmatične izkušnje. Znotraj nastajanja te predstave bomo skušali razumeti, od kod vzvodi in od kod vzgibi za nasilje pri najstnikih. Skušali se bomo postavljati v vlogo žrtve, storilca ali pričevalca in raziskati, zakaj pride do nekega nasilnega dogodka, kako bi lahko to preprečili in ali je sploh v naši moči, da to preprečimo. Udeleženci sami pišejo besedila in pripravljajo avtorske prizore na dano temo. Obeta se nam iskrena predstava, ki bo po ogledu vzpodbudila k pogovoru o nasilju med vrstniki,” pravi Brina Klampfer Merčnik.

Avtorski projekt Nimam problema! bo premiero doživel 4. aprila, festival učilniških predstav Mladi. Pogumni. Razbiti kalupi. (The Young. The Bold. Break the Mould) pa se bo odvijal med 16. in 19. aprilom kot uvodni del konference mednarodnega združenja Evropska gledališka konvencija (ETC). Slednji je namreč nosilec projekta Mlada Evropa IV: Neslišani glasovi, triletnega programa, namenjenega širjenju kanona evropske gledališke literature v dveh skopih - v prvem z izpostavitvijo izbranih “pozabljenih” iger, v drugem pa s pisanjem novih za mlado občinstvo. Projekt izhaja s stališča, da v evropski gledališki literaturi prevladuje belski, heteroseksualni, moški pogled, zato se izrecno osredotoča na ne-dominantne glasove in zgodbe, ki niso še bile povedane ali bi lahko bile povedane pogosteje.

Tereza Gregorič, vodja Mladega odra Amo, je bila poleg hrvaškega dramatika Dina Pešuta mentorica Jaki Smerkolju Simonetiju, avtorju besedila Zvezdice, ki je bilo premierno uprizorjeno na Gimnaziji Nova Gorica v začetku marca. Pri organizaciji festivala pa ji pomaga dramaturginja Tajda Lipicer, nekdanja članica Mladega odra Amo.

Na festivalu bodo poleg domače učilniške predstave na različnih prizoriščih odigrali še predstave iz Nemčije, Belorusije, z Malte, s Slovaške, Cipra in z Nizozemske.


Najbolj brano