Kosmačeve hiše ne damo. Kaj res?

Piranski župan Andrej Korenika je zadnjih mesec dni presenečen, kot očitno še ni bil, saj je ugotovil, da je kamnita hiša v eni od strmih portoroških ulic bolj pomembna, kot so mu bili povedali. Nič ni narobe, da se ga kot zapriseženega športnika hiša, v kateri je do smrti živel pisatelj Ciril Kosmač, doslej ni posebej dotaknila in v njej res lahko vidi zgolj vrečo brez dna. V županskem mandatu si je namreč zadal toliko naložb v prid občank in občanov, da ob rednih občinskih prihodkih, seveda premajhnih, potrebuje še nekaj finančnih pospeškov, če namerava obljube tudi udejanjiti.

Poleg bančnih posojil so županom, ne le njemu, za uresničevanje velikih načrtov najbolj pri roki prodaje občinskih nepremičnin. S posebnim računalniškim programom se z enim klikom na zaslonu pokaže vsa občinska lastnina in glej, znajdeš se v vlogi otroka, ki mu dovolijo, da si v prodajalni s sladkarijami izbere vse, kar si želi. Malo tistega in tudi onega ter še kaj. Vse vržeš v eno vrečo in nanjo pritisneš še nalepko Sladkarije. Čeprav je vmes tudi kaj kislega in grenkega. Kako je na seznam za prodajo prišla tudi Kosmačeva hiša - ups, ne hiša, pač pa park okoli hiše -, ne vemo. A ko začne pri ljudeh delovati kriminalni um ali teorija zarote, kot želite, je od prodaje parka do prodaje hiše le korak.

A ko začne pri ljudeh delovati kriminalni um ali teorija zarote, kot želite, je od prodaje parka do prodaje hiše le korak.

K vtisu, da Kosmačeva hiša ni nič posebnega, je nemalo prispevala tudi ravnateljica Mestne knjižnice Piran, simpatična gospa, ki pa so ji nazadnje iz ust padle besede, da je Kosmač hišo samo uporabljal, da zatorej nima večje spominske in zgodovinske vrednosti. Strastni knjižni molji so bili zgroženi. Ne, to ni res, so skočili. V hiši na naslovu Stara cesta 28 je popravljal in pilil Balado o trobenti in oblaku, v njej je napisal Tantadruja. Bližje resnici bi bilo, da Mestna knjižnica Piran s hišo in pripadajočim parkom ni znala upravljati. Ali pa je znala, vendar po načelu čim manjšega truda. Zadnje tedne je prejela številne namige, kaj s kulturno dediščino počnejo drugi in s kakšno strastjo jo ohranjajo in nadgrajujejo ter k njej vabijo obiskovalce, pa naj bodo domačini ali turisti.

Glede na to, da v občini trenutno ni nikogar, ki bi s hišo upravljal, da se je tej funkciji Mestna knjižnica Piran celo odpovedala, ne moremo biti navdušeni nad županovimi besedami, da Kosmačeva hiša ni in ne bo na prodaj. Glede na to, da je v načrtu za prodajo park, ki jo obkroža in je sestavni del te kulturne dediščine, pa se mu je piranska občina pripravljena odpovedati, je naslednji korak, torej prodaja hiše oziroma odpoved lastnini, kot temu pravi Korenika, domala samoumeven.


Preberite še


Najbolj brano