Z Nacetom od Cola do Predmeje

Pozimi, spomladi, poleti ali jeseni - pot po robu Gore od Cola do Predmeje v vseh letnih časih ponuja slikovite razglede, hkrati pa nas opominja na svojevrstne pomnike zgodovine na okamenelem koralnem grebenu in ponuja zanimive zgodbe o pogumnih in iznajdljivih ljudeh ter dogodkih, ki so zaznamovali življenje na Gori.

Med številnimi tematskimi pešpotmi v ajdovski občini so tri, ki pohodniku ponujajo prav posebno doživetje. Na približno enajstih kilometrih hoje po robu Gore od Cola do Predmeje se ob Slovenski planinski poti vijejo Pot po koralnem grebenu, Pot po Angelski gori in Pot po Dolu gor in dol. Prva je še sveža, drugi dve sta bili urejeni že pred časom, a so ju v zadnjih treh letih obnovili, osvežili in nadgradili z novimi odseki in vsebinami.

Pohodniki na omenjenih pešpoteh ne uživajo le v razgledih, ampak lahko spoznajo dediščino okolja in dejavnosti, ki so v preteklosti zaznamovale vsakdan tamkajšnjih ljudi, od kuhanja apna, gozdarjenja in oglarjenja do predelave lanu in klekljanja. Zraven pa se lahko v družbi simpatičnega Naceta, tistega dolgonogega fantiča iz ljudske pesmi Nace ima dolge tace, učijo bontona obnašanja v naravi, preverijo orientacijo, osvežijo znanje o rastlinstvu, spoznavajo narečno govorico, rešujejo uganke, nasmejijo ob anekdotah in ljudskih pripovedih, ki jih je iz pozabe iztrgal zbiratelj ljudskih besedil Franc Černigoj, ali za hip postojijo ob mislih drugih avtorjev, ki so kakorkoli povezani z Goro.

Za enovito podobo vseh treh tematskih pešpoti je poskrbela oblikovalka Orjana Grbac Velikonja, vsebino zapisov so prispevali številni domačini, dobri poznavalci območja, besedila je zbrala in uredila Irena Velikonja. Besedila na informativnih tablah so v slovenskem in angleškem jeziku, za prevode so poskrbeli Jure Velikonja, Kristina Nastran in Lucija Jezeršek. Dela na terenu je opravilo podjetje MAPE s Cola.


Najbolj brano