Družino Žgajnar razburile besede poveljnika regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko, Curk odgovarja

Onesnaženje z gnojevko s kmetije Žgajnar na Studencu je danes po reki Nanoščici priteklo do Malega Otoka. Do reke Pivke naj bi po napovedih prišlo danes ponoči ali jutri. V imenu kmetije Žgajnar so se na poročanje o ekološki katastrofi odzvali v odvetniški družbi Švab in Štepec. Poudarjajo, da nekatere neresnične izjave po nepotrebnem povzročajo paniko “in škodijo dobremu imenu kmetije Žgajnar”.

V  postojnski  ribiški  družini  opozarjajo  na  posledice,  ki jih  bo imelo  
onesnaženje z  gnojnico. Foto: Bobo
V postojnski ribiški družini opozarjajo na posledice, ki jih bo imelo onesnaženje z gnojnico. Foto: Bobo

POSTOJNA > V Ribiški družini Postojna že vse od začetka tedna opozarjajo na posledice, ki jih ima ekološka nesreča na celoten ekosistem v potoku Koretan, pa tudi v reki Nanoščici, ki teče v reko Pivko.

Voda iz podzemnih vodnjakov neuporabna

Nacionalni inštitut za javno zdravje je po razlitju gnojevke domačine opozoril, da je voda iz podzemnih vodnjakov in črpališč na tem območju začasno neuporabna. K pozornosti so pozvali prebivalce KS Hrenovice, Hrašče, Hruševje, Landol in Postojna. V postojnskem Kovodu že od razlitja pozorno spremljajo tudi kakovost pitne vode iz vodarne v Malnih, ki zagotavlja oskrbo za občini Pivka in Postojna.

Ne gre le za pogin rib
Predsednik ribiške družine Martin Miklavec je že v ponedeljek opozoril, da je potok Koretan mrtev. A kot poudarja, ne gre le za poginule ribe, ki so jih v minulih dneh pobirali iz onesnažene in smrdljive vode, temveč za celoten ekosistem, ki bo za obnovo potreboval več let.

Po napovedih bi onesnaženje do reke Pivke in Postojnske jame priteklo danes ponoči oziroma jutri. Kakšne posledice bo to imelo na jamsko življenje, je težko vnaprej napovedati, so pojasnili strokovnjaki Inštituta za raziskovanje krasa.

Kmetijska ministrica Mateja Čalušić, ki se je v četrtek v Postojni srečala s predstavniki občine, civilne zaščite, ribiške družine, Inštituta za raziskovanje krasa in drugih pristojnih služb, je obiskala tudi kmetijo Žgajnar. Med drugim je napovedala, da bo ministrstvo zagotovilo denar za obnovo življa na prizadetem območju in tako pomagalo ribiški družini.

Sandi Curk, regijski poveljnik civilne zaščite za Notranjsko, pa nam je povedal, da so bili na kmetiji Žgajnar danes tudi predstavniki direkcije za vode, koncesionarja VGP Drava, kmetijskega inšpektorata in novogoriškega kmetijsko gozdarskega zavoda. Dogovorili so se, da bo stroka v kratkem pripravila načrt sanacije, s katerim bi omilili posledice onesnaženja. Pri sanaciji pa bo sodelovala tudi družina Žgajnar.

Curk: “Moje besede si družina napačno razlaga”

Družino Žgajnar je zabolela tudi četrtkova izjava Sandija Curka, da je do podrtja stene lagune prišlo zaradi človeške neumnosti. Izjava je neprimerna, poudarjajo, zlasti ker vzrok za nesrečo še ni znan. Ob četrtkovem obisku kmetijske ministrice je Curk dejal: “Žal je človek pokazal svojo neumnost in to narava zelo težko sprejema.” “Mojo izjavo si družina napačno razlaga. Ne nanaša se direktno na lastnika kmetije Žgajnar, govoril sem na splošno o človeški neumnosti, ki pripelje s svojimi dejanji do tega, da narava na koncu nosi posledice naših napačnih ravnanj. Živimo v času, ko imajo v interesu kapitala naša ravnanja negativne posledice v naravi in s tem sami sebi uničujemo življenjski prostor. Govoril sem torej generalno o človeku in ne osebno o gospodu Žgajnarju,” je včeraj svoje besede pojasnil Curk.

Inšpekcijski postopki še niso končani

Medtem pa ekološko katastrofo, vzroke in odgovornost zanjo preiskujejo koprski kriminalisti, v okviru svojih pristojnosti pa tudi inšpekcijske službe. Na inšpektoratu za naravne vire in prostor so pojasnili, da postopek, ki ga je uvedel gradbeni inšpektor, še poteka.

V začetku tedna so poudarili, da je bilo pri pregledu letalskih posnetkov ugotovljeno, da sta bili laguni ob robu kmetije Žgajnar zgrajeni po letu 2019.

Inšpekcijski postopek še poteka

Za gradnjo takega objekta je bilo v času gradnje, kasneje in tudi zdaj treba pridobiti gradbeno dovoljenje. Pri pregledu uradnih evidenc pa inšpektor ni mogel dobiti podatka, da bi bilo za gradnjo izdano gradbeno dovoljenje. Gradbeni inšpektor je lastnika kmetije seznanil z zapisnikom in ga pozval, da se izjasni o ugotovitvah ter dostavi gradbeno dovoljenje.

Koncentracija gnojnice še visoka
S postojnske civilne zaščite so danes sporočili, da so jih ob 14. uri z Inštituta za raziskovanje krasa obvestili, da je voda z visokimi koncentracijami gnojnice pritekla do Malega Otoka. “Vsebnost kisika v reki Nanoščici je izredno nizka, koncentracije gnojnice v vodotoku so še vedno visoke,” so sporočili. Že ponoči oziroma jutri zjutraj bo onesnaženje v reki Pivki pred Postojnsko jamo.

Žgajnarjevi trdijo, da imajo gradbeno dovoljenje

Odvetnica Saša Štepec, ki zastopa kmetijo, je danes na naše vprašanje o gradbenem dovoljenju za zbiralnika gnojevke zatrdila, da “gradbeno dovoljenje obstaja” in da naj bi s tem inšpektorja seznanili. Res pa je, da mu ga ob pregledu na kmetiji niso izročili. Na vprašanje, kdaj so pridobili gradbeno dovoljenje, nam je odvetnica sporočila, da so Žgajnarjevi gradbeno dovoljenje dobili leta 2011.

V imenu kmetije Žgajnar so se v odvetniški družbi Švab in Štepec odzvali na medijsko poročanje o nesreči; pojasnjujejo, da je v nedeljo zvečer družina Žgajnar sama, s pomočjo prijateljev in brez pomoči ali posredovanja civilne zaščite, takoj odreagirala in s postavitvijo zemeljskih preprek oziroma izkopov jarkov preprečila hujše izlivanje gnojnice. Pri teh delih pa - tako odvetnica - civilna zaščita ni sodelovala.

“Kot je že izjavil kmetijski inšpektor, je iz lagune izteklo 1319 kubičnih metrov gnojnice, od tega je bilo več kot 1050 kubičnih metrov zajezenih in s pomočjo cistern razvoženih na travnike, kar je bilo narejeno v skladu s kmetijsko prakso. Vse navedeno je ugotovil kmetijski inšpektor in evidentiral v zapisnikih,” je še zapisala odvetnica Saša Štepec.

Dodala je, da vzrok nesreče ugotavljajo pristojni organi, zato njena stranka “ne bo podajala svojih nestrokovnih ocen oz. špekulacij”. Hkrati pa zagotavlja, da je bila gnojevka v zbiralniku “izključno od govedi s kmetije Žgajnar”.

“Družina Žgajnar je zaskrbljena nad neresničnimi izjavami oseb, ki niso bile neposredno vpletene v dogajanje in ne poznajo pravih dejstev. Izjave, ki ne odražajo resničnega dejanskega stanja, pa povzročajo izključno paniko, prav tako pa škodijo dobremu imenu in ugledu kmetije Žgajnar,” je dodala odvetnica.


Najbolj brano