Bombe in šport

Začasna izguba sluha, močni glavoboli in opekline po nogah pri dveh nogometaših so zgolj nekatere od posledic nedeljskega vandalizma med tekmo v Murski Soboti. Vseh šest poškodovanih je moralo po pregledu na soboški urgenci na nadaljnje preiskave v UKC Maribor.

Ne, ne gre za nobeno poročilo po kakšnem vojnem ali terorističnem dejanju, besedilo je iz poročila po prekinjeni nogometni tekmi prve SNL med Muro in Mariborom. Grozno! Šport, ki predstavlja igro, radost, veselje, je v Sloveniji naletel na bombo, očitno občutno premočno eksplozivno sredstvo je na igrišče priletelo iz množice mariborskih navijačev. Čeprav s prstom, med pisanjem tega besedila, še ni bilo mogoče natančno pokazati na junaka, pardon, bedaka tega nerazumljivega dejanja, so korenine le-tega znane. Žal pa ne vsem. Primitivizmi, ki oblikujejo današnje izgrednike od njihovega zgodnjega otroštva, premorejo neskončno mutacij. Od pehanja za materialnimi dobrinami, pomanjkljive ali celo opuščene vzgoje v družinskem okolju in kot plod razvoja družbe preštevilnih deviacij, s katerimi bi se oblast spopadla celo že na račun npr. popitega kozarca piva.

Uporaba pirotehnike v določenem obdobju je resda lahko tudi del neke tradicije. A že preživele. Ko pa ta predstavlja potencialno ogrožanje sebe in drugih, je samo še izraz nazadnjaštva.

Priznajmo si, uporaba pirotehnike v določenem obdobju je resda lahko tudi del neke tradicije. A že preživele. V vsakdanjem življenju, še posebej ko predstavlja potencialno ogrožanje sebe in drugih, pa gre pri tovrstnem trušču samo še za izraz nazadnjaštva. In pri mladih posnemovalcih za očitno neprimerno vzgojo.

Minula nedelja je bila črn dan za slovenski klubski nogomet, ki se sicer nekako pobira in kliče po večji podpori s tribun, s katero so povezane tudi vse poslovne poteze klubov. Nogomet brez gledalcev ne pomeni veliko, a tudi s takšnimi nasilnimi vedenjskimi motnjami ne bo napredoval. Velja se ozreti za pozitivnimi zgledi. V tujini so imeli še hujše izgrede, a so z učinkovitimi institucionalnimi ukrepi divjake spravili s tribun. Tam danes pojejo in se veselijo tisoči. Pri nas so taki bolj redki, vse do trenutka, ko se pri organiziranih navijaških skupinah odločijo, da je čas za “na juriš”.

Pri Nogometni zvezi Slovenije v odgovoru na soboški dogodek poudarjajo, da bo treba nujno potegniti jasno ločnico med navijaštvom in huliganstvom, da je nedeljski dogodek predvsem dodaten signal, da je na tem področju nujna sistemska in celovita ureditev. A pri tem velja pohiteti. Šport bo namreč že hitro poskrbel za nove spektakle, obvladovanje množic in posameznikov v njih pa je delo za druge, žal vse bolj očitno neizbežne akterje.


Preberite še


Najbolj brano