Kmalu bo valentinovo

Ob praznovanju 14. februarja, dneva zaljubljencev, se vsako leto veselimo kakšnega posebnega, z ljubeznijo prežetega dogodka. Letos bo to predstava Pesem za Laro - Ujetnica časa, gledališko-glasbeni projekt igralke in pevke Lare Jankovič v režiji Yulie Roschina (zdaj Kristoforova), ki je nastala v produkciji Lare Jankovič in Zavoda LibertArt ter koprodukciji Avditorija Portorož-Portorose in Pionirskega doma Ljubljana.

Lara Jankovič je z vrhunsko glasbeno tovarišijo postavila gledališko-glasbeni projekt Pesem za Laro, ki bo 14. februarja živel še 
v SNG Nova Gorica.  Foto: Dejan Nikolić
Lara Jankovič je z vrhunsko glasbeno tovarišijo postavila gledališko-glasbeni projekt Pesem za Laro, ki bo 14. februarja živel še v SNG Nova Gorica.  Foto: Dejan Nikolić

Pesem za Laro je gledališko-glasbeni izlet v globočine ruske duše, v jedro strastne in tragične ljubezenske zgodbe, ki je v šestdesetih letih navdihnila Hollywood in ki jo najbolj poznamo iz romana Doktor Živago. Boris Pasternak, avtor tega kultnega romana, je ljubezenski trikotnik povzel po svoji življenjski izkušnji, razpetosti med ženo in ljubico, umeščeni v turbulenten čas revolucije. Besedilo za predstavo pa je Simona Hamer napisala po motivih avtobiografije Pasternakove ljubice Olge Ivinske, ki je s pisateljem ljubimkala dolgih štirinajst let. V knjigi Leta s Pasternakom Irvinska natančno popiše vse težave, s katerimi se je kot Pasternakova osebna tajnica in intimna prijateljica spoprijemala.

Predstava je tudi prava glasbena poslastica in ponudi vpogled v bogato zgodovino ruskih pesmi, prevedenih v slovenščino, kot so Črne oči, Žerjavi, Ko se nad Moskvo večeri, Ob koncu le še par besed in številne druge. V Larini pesmi, zaslužni za popularizacijo glasbenega motiva, ki ga je Maurice Jarre skomponiral za film Doktor Živago, je Lara Jankovič našla prvotni navdih za ta projekt. Prav tako so v predstavo subtilno vtkani tenkočutni verzi mojstra poezije Borisa Pasternaka.

Pesem za Laro je ženski pogled na hrepenenje, poezijo in domoljubje. Je hvalnica umetnosti, pogumu ter srčnosti - in na dan zaljubljencev kar sama vabi k ogledu.


Najbolj brano