Gledališče Möderndorfer občinstvo vabi tudi s fotografijami predstav

Ob novi premieri bo v vhodni avli SSG občinstvo sprejela tudi nova razstava. 16. februarja ob 19. uri bosta Slovenski gledališki inštitut in Forum Ljubljana odprla tržaško etapo potujoče razstave Gledališče Möderndorfer, ki je doslej bila na ogled na Festivalu Borštnikovo srečanje, v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju, Prešernovem gledališču Kranj in SNG Nova Gorica.

Potujoča razstava Gledališče Möderndorfer se prilagaja različnim prostorom in je v vsakem gledališču drugačna. Foto: Boštjan Lah
Potujoča razstava Gledališče Möderndorfer se prilagaja različnim prostorom in je v vsakem gledališču drugačna. Foto: Boštjan Lah

Fotografska razstava vključuje izbor 46 fotografij iz različnih obdobij režiserjevega ustvarjanja in pet dvojezičnih panojev z zapisi Vinka Möderndorferja, ki je predlani izdal istoimensko monumentalno monografijo, ki je pravzaprav povod za potujočo postavitev.

Tudi Slovensko stalno gledališče je sodelovalo s svojim arhivom, saj je Möderndorfer večkrat režiral na tržaškem odru, kjer je uprizoril predstave Romantične duše (1992), Transvestitska svatba po lastnem tekstu (1994), Gospodična Julija (2005), Obiski (2015), medtem ko je režiser Jaka Andrej Vojevec leta 2012 krstno uprizoril njegov tekst Vaje za tesnobo (za to besedilo je Möderndorfer prejel nagrado Slavka Gruma na Tednu slovenske drame).

V SSG so se bolj zavedali, da je jezik vse, kar imamo

O svojem prvem sodelovanju s tržaškim gledališčem je režiser napisal: “Igralci starejše generacije so imeli še posebej posvečen odnos do slovenskega jezika, do slovenske dramatike in seveda do slovenske publike. Bolj kot ustvarjalci v domovini so se zavedali, da je jezik v resnici vse, kar imamo, kar nas določa kot narod. Ko bomo izgubili jezik in kulturo, bomo izgubili vse.”

Möderndorfer je ustvarjal skoraj v vseh slovenskih repertoarnih gledališčih, zato je kustosinja razstave Tea Rogelj vključila v izbor uprizoritve različnih gledaliških hiš: Slovenskega ljudskega gledališča Celje, Drame SNG Maribor, SNG Drame Ljubljana, Slovenskega mladinskega gledališča, Mestnega gledališča ljubljanskega, Lutkovnega gledališča Ljubljana, Prešernovega gledališča Kranj, SNG Nova Gorica, Slovenskega stalnega gledališča Trst in Gledališča Glej.

Po predstavah ostanejo spomini in fotografije

Möderndorfer je v dobrih štirih desetletjih režijsko zasnoval 106 uprizoritev, o katerih govori tudi monografija, ki je izšla leta 2022. Ob izidu te knjige je dramatik in režiser izjavil: “Po vsej verjetnosti te monografije ne bi bilo, če ne bi bilo izvrstnih gledaliških fotografov. /…/ Zato sem si najprej želel pričujočo knjigo sestaviti zgolj s kratkimi zapisi o uprizoritvah, glavnino pa bi predstavljale fotografije. Od gledališke predstave namreč ostanejo samo fotografije in pa vtisi, ki jih gledalci odnesejo s sabo. Vse ostalo se po zadnji predstavi spremeni v prah pozabe.”


Najbolj brano