Nepozaben dan na smučišču za slepe in slabovidne (FOTO)

Da slepi in slabovidni z nekaj pomoči zmorejo marsikaj, tudi smučati, vedno znova dokazujejo na SC Cerkno. Včeraj so se v družbi Lions Kluba Idrija in prostovoljcev zbrali že sedmič.

Slepi in slabovidni so znova smučali, se sankali  in družili na snegu 
v Cerknem. Foto: Tadeja Kuhar
Slepi in slabovidni so znova smučali, se sankali in družili na snegu v Cerknem. Foto: Tadeja Kuhar

CERKNO >“Za slepe in slabovidne ni ovir, ko vsi sodelujoči opravijo svoje delo,” sta stavka, s katerima predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica Igor Miljavec odgovarja vsem, ki razlagajo, česa vse slepi in slabovidni ne zmorejo. Da zmorejo marsikaj, tudi smučati, dokazujejo že leta, tudi ko se s pomočjo društva, Hotela Cerkno in Lions kluba Idrija zberejo na SC Cerkno. V soboto so se spet, na Dnevu na snegu za slepe in slabovidne, kjer so s pomočjo prostovoljcev smučali, sankali ali se podali po snežni poti. To je tudi priložnost za druženje in izmenjavo izkušenj, je povedal Miljavec in dodal, da je eden od ciljev ozaveščati o pomenu vključevanja in aktivnega življenjskega sloga za slepe in slabovidne.

Na dogodku je bilo 54 ljudi, večina posameznikov in družin prihaja stalno, vsako leto pa se pridruži še kdo. “V največje veselje mi je, da jim lahko omogočimo nekaj, česar sicer ne bi doživeli. Ob tem tudi mene napolni z energijo,” je povedala Katjuša Koprivnikar učiteljica smučanja in prostovoljka. In dodala, kaj je najbolj pomembno, poleg tega, da je spremljevalec odličen smučar: med njim in slepim ali slabovidnim mora biti stoodstotno zaupanje.

To je potrdil Ivan Mlačnik, ki je slep, a kot pravi, smuča “od vedno”. “Na dogodku sem bil že večkrat, rad se ga udeležim, če se le da. Vsa čast vsem, ki pri tem sodelujejo, kajti organizirati smučanje za slepe in slabovidne je zahtevna stvar,” je pohvalil in se zahvalil organizatorjem in prostovoljcem.


Najbolj brano