Zimska idila na Golakih (FOTO)

Minula sončna sobota je prav vabila v naravo, v hribe, na sneg. Zima letos resda ni radodarna z njim, a na Golakih, najvišjem masivu Trnovske planote, ga je bilo ravno dovolj za pravo zimsko idilo, ki ji je piko na i dodal še čudovit razgled na zasnežene vršace v daljavi.

Najvišji vrh Trnovske planote je sicer Mali Golak, a pogovorno se tisti pridevnik “mali” kar izpusti, Golake pa zapiše kar v množini, saj so v resnici trije. Mali Golak je kljub imenu za 15 metrov višji od Velikega in velja s 1495 metri za najvišji vrh Trnovske planote. Je pa ime dobil po manjši “pleši” - manjši planini. V času Marije Terezije so namreč na tamkajšnjih vrhovih pasli živino, zato so bili goli (od tod tudi njihovo ime - Golaki). In pleša Velikega Golaka je bila pač večja od tiste, ki je “krasila” njegovega sicer višjega soseda.

Na Golake vodi več poti; nanje se lahko povzpnemo tako iz ajdovske kot iz novogoriške smeri. Najbolj priljubljeno izhodišče za Goričane je Mala Lazna (nad Lokvami), od koder je do vrha slaba urica in pol, z Ajdovskega konca pa je najbolj priljubljena tista s Predmeje, ki je tudi najkrajša. Številni si kot izhodišče izberejo tudi Tiho dolino pri Predmeji, od koder sta do vrha slabi dve uri hoje.

Nič kaj zimske razmere na izhodišču vzpona so na skoraj zavedle, da bi male dereze pustili kar v prtljažniku avtomobila. Še dobro, da so romale v nahrbtnik, saj se je znova potrdilo, da zna biti spust z vrha Golaka proti Iztokovi koči pod Golaki (1260 m) precej zoprn, saj je na določenih strmih delih zelo drselo in so dereze prišle še kako prav.

O čudovitih razgledih, ki so se ta dan ponujali z vrha Golakov, pa skoraj ne gre izgubljati besed. V daljavi so se belo svetili zasneženi vršaci Alp, tudi proti vzhodu je pogled segal daleč proč, le Kras in morje v daljavi je zakrivala megla. A nič ne de, priložnosti za prelepe razglede bo to leto še veliko.


Najbolj brano