Upravno sodišče: Bivše vodstvo RTVS neutemeljeno zavrnilo dostop do pogodbe med RTVS in Ukomom

Upravno sodišče RS je s sodbo v petek pritrdilo Informacijskemu pooblaščencu, da mora javni zavod Radiotelevizija Slovenija (RTVS) neznanemu prosilcu posredovati pogodbo med RTVS in vladnim uradom za komuniciranje (Ukom) glede storitev pokrivanja dogodkov ob predsedovanju Slovenije Svetu EU v letu 2021, saj gre za informacijo javnega značaja.

RTVS mora neznanemu prosilcu posredovati pogodbo med RTVS 
in Ukomom  glede storitev pokrivanja dogodkov ob predsedovanju 
Slovenije Svetu EU v letu 2021, Foto: Sašo Švigelj
RTVS mora neznanemu prosilcu posredovati pogodbo med RTVS in Ukomom glede storitev pokrivanja dogodkov ob predsedovanju Slovenije Svetu EU v letu 2021, Foto: Sašo Švigelj

LJUBLJANA > Informacijski pooblaščenec je v odločbi 5. januarja 2022 torej pravilno ugotovil, da zahtevana pogodba ne sodi v tržno dejavnost, kar je zmotno zatrjevala RTVS, so v sporočilu za javnost zapisali pri pri Informacijskem pooblaščencu.

"Informacijski pooblaščenec odločitev sodišča pozdravlja in upa, da ji bo RTVS z novim vodstvom sledila ter prosilcu pogodbo posredovala, v prihodnje pa bolj skrbela za transparentnost svojega delovanja, saj deluje v javnem interesu," je zapisala informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

Predsedovanje Svetu EU predstavlja naloge državnega oziroma javnega pomena na najvišjem političnem nivoju, ki jih je RTVS kot javni medijski servis posebnega kulturnega in nacionalnega pomena dolžna spremljati in zagotavljati tehnično podporo v okviru izvajanja javne službe. Tudi zato storitev po zahtevani pogodbi ni mogoče obravnavati kot tržne dejavnosti, je poudarila pooblaščenka.

RTVS je pravna oseba javnega prava in kot taka zavezana k transparentnosti v svojem celotnem delovanju. Sodišče je poudarilo, da je pravilna opredelitev Informacijskega pooblaščenca, da gre za pogodbo med dvema javnopravnima subjektoma, zato mora biti že iz tega razloga takšna pogodba javna. K javnosti pa je RTVS zavezana tudi na podlagi področne zakonodaje z zakonom o Radioteleviziji Slovenija, ki določa, da je njeno poslovanje javno, so zaključili.


Najbolj brano