Miha Zarabec pred tekmo s Poljsko: Tako mi kot oni vemo, kaj ta tekma prinaša

Slovenska rokometna reprezentanca bo jutri ob 18. uri v Berlinu igrala drugo tekmo evropskega prvenstva. Tekmec bo Poljska, kar je za Miho Zarabca vsaj malce olajševalna okoliščina. Slog igre namreč ekipa pozna, hkrati pa Zarabec opozarja, da to nikakor ne pomeni lahkega dela v boju za zmago in napredovanje v drugi del tekmovanja.

Miha Zarabec (v sredini) je eden od slovenskih organizatorjev 
igre. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Miha Zarabec (v sredini) je eden od slovenskih organizatorjev igre. Foto: Zdravko Primožič/FPA

BERLIN > Slovenija bi si v primeru zmage proti Poljski in uspeha Norvežanov proti Ferskim otokom v večerni tekmi že zagotovila pot v Hamburg, kjer se bo skupina D križala s skupinama E in F.

To je glavni cilj izbrancev selektorja Uroša Zormana, od katerega ne bežijo. Glavni korak na tej poti so Poljaki. In čeprav so vsi igralci, ki so bili del današnjega druženja z mediji, v en glas poudarjali poznavanje sloga igre, jih to ne sme zaslepiti.

Prvič zmagali s težavo

Slovenski rokometaši so evropsko prvenstvo začeli z zmago 32:29, za katero pa so se morali pošteno namučiti. Ferski otoki so se po napovedih izkazali za neugodnega tekmeca.

“Poljaki so zamenjali selektorja. To je zdaj drugačen način igre, imajo novo energijo, novo moč. Na prvi tekmi jih veliko ni igralo, saj so bili bolni oziroma sem prepričan, da so varčevali moči za nas. Na tisto, kar se je zgodilo proti Norvežanom, ne smemo preveč računati," je po poljskem porazu proti Norveški za 11 golov prepričan Miha Zarabec.

“Tokrat bodo povsem drugačni. Tako mi kot oni vemo, kaj ta tekma prinaša. Tega se zavedamo, zato od prve sekunde pričakujemo trd boj. Če bomo boljši kot včeraj, sem prepričan, da smo bolj kakovostni. Vendar to je turnir, na eni tekmi se lahko zgodi marsikaj, saj o marsičem odloča. Zato je treba biti zbran od začetka,” opozarja slovenski organizator igre.

Tudi na zmago pred 12 meseci, ko je na SP na Poljskem Slovenija domačo reprezentanco premagala kar za devet golov, se Zarabec ne zanaša. “Težko je karkoli primerjati. Na prejšnjih zmagah se že tako ne živi, šteje le naslednja tekma. Zelo se veselimo izziva in treba jih bo 'pretepsti',” si fizično zahtevnejši dvoboj obeta 32-letnik.

Poljsko dobro pozna. Od te sezone namreč igra za poljsko Wislo Plock, zaradi česar pravi, da je ob srečanju s poznanimi obrazi na igrišču občutek boljši.

“Lažje je zagotovo oziroma je dober občutek, ker poznam veliko igralcev iz poljske lige, tudi naš selektor bolje razume ta jezik. Mogoče je to za nas prednost. Vzdušje bo zagotovo fino, glasno, veliko se ne bomo mogli pogovarjati, zato bo pomembno, da ohranimo mirnost v glavah in odigramo, kot znamo.”

Zarabec je pojasnil, da je pravzaprav vsaka tekma v prvem delu finalna, a so takšnega pristopa z velikih tekmovanj vajeni.

“Vsi se zavedajo, da je treba dobiti dve tekmi tako ali drugače. Mogoče je bilo dobro, da smo začeli s Ferci, saj se je videlo, kako smo bili živčni, koliko je bilo treme in koliko napak smo posledično naredili. Dobro je, da stopnjujemo iz tekme v tekmo. Zdaj je pred nami tekma, zaradi katere smo pravzaprav tukaj,” od odgovornosti ne beži drugi strelec reprezentance na prvi tekmi s sedmimi goli.

Če je bil med pripravami še malce zadržan, in tudi v prvem polčasu proti Ferskim otokom, je nato zaigral kot prerojen. S kakovostjo v igri ena na ena je reševal napade in pristavil velik delež k prvima točkama.

“Ko ni tekem, je vedno težko trenirati ali početi karkoli drugega. Ko se začne tekmovanje in začutiš energijo, vzdušje, te to ponese in pozabiš na malenkosti,” za konec pravi Zarabec.


Najbolj brano