V slovenski (davčni) oazi nič novega

Oboroženi z imenitnimi željami smo v letu 2024. Astrološko menda v obetu kar 20 boljših let, če jih bomo znali obrniti sebi v prid. Vsekakor smo v leto osmice (2+2+4) in z njo neskončnih možnosti vstopili osvetljeni z nepotrebnimi ognjemeti. Torej ne razsvetljeni, med nagnusno morijo otrok, ljudi, ob vabilu na priprave na tretjo svetovno vojno. Slovenija celo v globalno mirovnem svetu varnosti, ki ima z mirom opraviti približno toliko, kot jih imajo astrološke napovedi z boljšimi obeti za življenje.

Astrologi imajo kar prav, ko pravijo, da je boljše življenje odvisno od nas samih. V mislih verjetno nimajo (otopelih) množic, pač pa vplivneže in odločevalce. A slednjim je malo mar za umirajoče. Orožje in vse ostalo hudo z njim, naj omenimo le pustošenje okolja, prinaša več. Odnašajo pa davki. Zlasti na dobičke so v nebo vpijoča krivica, kot že leta poslušamo v davčno oazni domovini. Predvsem od tistih, ki so se davkom davno uspeli izogniti. O ranljivih ali kako drugače prizadetih vestnih plačnikih dejansko previsokih davkov slišimo bolj malo. Srečno novo leto!

Sprememb ne gre pričakovati. Uničevalci okolja so naftnim mogotcem v čast pred iztekom leta razmetavali milijone evrov za podnebno konferenčno gostoljubje zato, da bo podnebje še bolj ječalo. Slovenijo, ki pri nobeni zapravljivosti ne manjka, je gostoljubje za mogočno delegacijo stalo okrog 80.000 evrov. Še več stane mogočna ekipa, ki bo v neučinkovitem Varnostnem svetu nemočna zrla v hudo na svetu. Vse skupaj je drobiž k rekordni proračunski luknji. Seveda je luknja upravičena zaradi jeze podnebja in opustošenja dveh tretjin raja na vse manj sončni strani Alp.

Z zavajanjem in z znanjem ima Slovenija vse hujše probleme. Vse bolj zastrupljena ali vsaj slabša hrana uničuje možgane. Nimamo v mislih samo vse slabše bralne pismenosti šolarjev, pač pa neumnosti, ki jih počnejo odločevalci in drugi mogotci.

Navsezadnje so novi davki vedno pri roki. Najbolj nujen davek za desetletja uvajano oskrbo prehitro starajočih državljanov bo v letu neskončnih priložnosti še prihranjen. Bodo pa oskrbovalci družinskih članov upravičeni do 1,2 minimalne plače in treh tednov počitka. Med njim bodo oskrbovance namestili v zavode. Pravljično, a ne s srečnim koncem. Na sprejem v domove za starejše zaradi pomanjkanja več tisoč negovalcev in sorodnih delavcev zaman čakajo tisoči obnemoglih oziroma zanje zgrajenih novih domov niti odpreti ni mogoče.

Ob letu, še prej, bo nad uzakonjenim davkom za oskrbo starejših grmelo iz vsemogočih podjetniških združb. Mladi, opeharjeni prihodnosti, bodo molčali. Nič hudega, če živijo na plečih staršev. Njim je bilo še dano dokopati se do stanovanj, celo hiš. Bog ne daj, da bi jih sedaj prizadeli z nepremičninskim davkom. Nikakor, kot vpijejo dejanski nepremičninski mogotci, ne bi bilo prav zajedati v njihove žulje, pa četudi kakšno podedovano stanovanje z Airbnb ugodno oddajajo. Tisti s tremi, morda šestimi luksuznimi nepremičninami, nadvse pridno plačujejo stavbno zemljišče, morda celo davek od oddaje in si nepremičninskega davka nikakor ne morejo zamisliti.

Tudi vsem, ki na plečih obnemoglih in sto tisočev ostalih v bančne trezorje pospravljajo rekordne dobičke, bo letos zaradi odmika davka še dovoljeno grmadenje. Bo nekoliko nižje, saj so banke k evropskemu obrestnemu dnu zmogle primakniti nekaj dodatka.

Prav je opeharjenim Slovencem. Zakaj pa imajo v bančnih trezorjih rekordne vsote milijard evrov? Že res, da večina podplačanih k bajnim prihrankom ne dodaja centov. Zanesljivo ne del trgovcev, ki so se prav zadnji dan minulega leta z grožnjo onemogočenja brezglave potrošnje prebili do 870 evrov čiste plače.

Tudi njim naj bo prav. Zakaj pa delajo v daleč največjemu potrošništvu namenjenemu prostoru v Evropi? Se opravičujemo. Podplačani trgovci in njim podobni niso razbohotili trgovin in drugih nepotrebnosti, pač pa le trgovci z novci in za njimi skriti vplivneži. Tako je v Sloveniji na vseh prostorih javnega in zasebnega življenja.

A so tudi na njem dočakali višji davek na dobičke. Vsi skupaj pa smo se spet naposlušali, kako še bolj nekonkurenčno je zato slovensko gospodarstvo. Celo ekonomisti z znanstvenimi nazivi so pleteničili, kako pretirano obremenjeno je ob preskromnih subvencijah naše gospodarstvo. Kar seveda ni nič res. Res je, da je 22 odstotkov davka na dobiček Slovenijo dvignilo na evropsko povprečje. Z dejansko, tako imenovano efektivno stopnjo davka zaradi popustov pa je ostala precej pod njim.

Z zavajanjem in z znanjem ima Slovenija vse hujše probleme. Vse bolj zastrupljena ali vsaj slabša hrana uničuje možgane. Nimamo v mislih samo vse slabše bralne pismenosti šolarjev, pač pa neumnosti, ki jih počnejo odločevalci in drugi mogotci. Denimo tisti, ki na nam za vzor dajejo bivše bratske republike. Oni že vedo, da smo skupaj z njimi na nečastno visokih klinih lestvic korupcije.

Dela v državi je za več računskih sodišč in za zelo dejavne nadzornike po občinah. Ki jih, tudi zaradi nespameti, nimamo. A o tem kdaj drugič. Letos je navsezadnje praznično leto. Slavimo 20. obletnico vstopa v Evropsko unijo in še dodatnega poslanca v evropskem parlamentu. Res je, da o delu poslancev bolj malo slišimo, o uniji še manj vemo, na evropske volitve ne hodimo, a bo boj za poslanske stolčke in osem evrskih tisočakov plače in še pol toliko dodatka za delo zanesljivo ena zabavnejših predstav v letu 2024.


Najbolj brano