Kako kapitalizirati diplomatski ugled

Slovenija bo v prihodnjih dveh letih drugič članica Varnostnega sveta ZN. Prvič je bila konec prejšnjega tisočletja, ena kandidatura je pred dobrim desetletjem spolzela, v začetku junija pa je s prepričljivo večino osvojila sedež. Takrat so naši politiki sporočali, da je Sloveniji uspelo prepričati članice OZN z “načelno politiko, jasnimi stališči in pravimi prioritetami: spoštovanjem mednarodnega prava in zavezanostjo mirnemu reševanju sporov, enakostjo spolov in zaščito ranljivih skupin, varovanjem podnebja in okolja.”

Slovenija je za sedež “premagala” Belorusijo, kar v sedanjem svetovnem razmerju sil niti ni nek dosežek, toda dejstvo je, da bo Slovenija ob boku velikih zdaj igrala pomembno vlogo za svetovni mir. To bo sicer stranska vloga, a v mednarodni politični skupnosti dovolj opazna. Kakšnih solo akcij za zbujanje pozornosti v napeti mednarodni situaciji ne gre pričakovati. Imamo izkušeno ekipo, ki je dovolj dolgo na diplomatskem parketu, da se zaveda specifične teže naše države v mednarodni politiki in diplomaciji.

Gledano iz Kopra se bo članstvo v Varnostnem svetu OZN poznalo po dobrem delu pristanišča in čim prejšnjem začetku gradnje manjkajočih prometnic.

Letno usklajevanje slovenske diplomacije na Brdu je v izjavah politikov izzvenelo kot neke vrste olajšanje, saj gre za področje, kjer ni velikih dilem in nasprotovanj: itak da smo vsi skupaj za spoštovanje mednarodnega prava in človekovih pravic ter mir v svetu. Regionalni poudarek čim prejšnjemu vključevanju držav z Balkana v EU je že dosti bolj zanimiva in “naša” tema, ki bi morala vselej imeti pomemben dodatek o gospodarskem sodelovanju. Slovenija je marsikateri vlak zamudila, naše liderstvo na področju gradbeništva, denimo, je razen pri mostovih izpuhtelo. Za podjetja iz držav EU pot na Balkan ne vodi prek Slovenije, kot so nekoč upali tukajšnji politiki in biznismeni. Vse več zastopstev, ki pokrivajo našo državo, je v Zagrebu, Beogradu in Budimpešti.

Slovenija je po vstopu v nestalno članstvo Varnostnega sveta seveda zanimiva, vabila za naše diplomatske sprejeme so iskana roba. To je dobro, a osrednje vprašanje je, kako bodo slovenski diplomati povečano zanimanje in ugled naše države pretopili v otipljive koristi. Slovenska diplomacija mora biti v prvi vrsti gospodarska in kulturna, sicer vse skupaj nima pravega smisla. Vprašanje za prihodnji leti torej je, kako bosta kapitalizirana ugled in naklonjenost Sloveniji in kaj bomo od tega imeli državljani. Gledano iz Kopra se bo članstvo v Varnostnem svetu poznalo po dobrem delu pristanišča in čim prejšnjem začetku gradnje manjkajočih prometnic.


Preberite še


Najbolj brano