Radio Capris praznuje 30 let

V tem mesecu bo minilo 30 let odkar je iz radijskih sprejemnikov prvič zazvenel Radio Capris. Malokdo ve, da je danes ena najbolj poslušanih radijskih postaj pri nas pred tremi desetletji domovala kar v garderobah nogometnega kluba Šmarje. Danes je Capris radio, ki se lahko pohvali z rekordnim številom poslušalcev v vsej svoji zgodovini. Če je teh konec 90. let štelo okrog 10.000, jih je danes vsaj štirikrat več.

Aleš Bržan in Mojca Briščik Foto: Arhiv Radia Capris
Aleš Bržan in Mojca Briščik Foto: Arhiv Radia Capris

Kot so Caprisovci zapisali v izjavi za javnost, je bilo sprva oddajanja program v živo slišati le šest ur dnevno, kmalu zatem pa so se voditelji v etru pojavljali dlje, a še vedno ne pred osmo uro zjutraj. “Danes je, za primer, jutranji program najpomembnejši del vsake radijske postaje. Zanimivo je tudi to, da 'prvi' Radio Capris ni premogel računalnika. Vsa glasba se je predvajala s kaset, vinilov, CD-jev in mini diskov, enako je veljalo za radijske oglase. Ponoči se je v začetnem obdobju preko satelita predvajal celo živ program nekega nemškega radia. Zgolj zato, da v nočnem času ne bi bilo tišine. Voditelji so bili večinoma zanesenjaki, študentje in občasni sodelavci, ki so se dela radijskega voditelja učili kar v živem radijskem programu. Danes je vse skupaj seveda precej drugače,” so sporočili.

In še kako drugače je. Če se sprehodimo po njihovih prostorih v centru Kopra, lahko naštejemo 14 zaposlenih voditeljev, novinarjev, producentov in ostalih nepogrešljivih sodelavcev. Od samega začetka je prag Radia Capris prestopilo približno 140 sodelavcev, še navajajo. Med slednjimi je tudi nekaj vidnih Istrank in Istranov, ki so svoje sposobnosti javnega nastopanja kalili prav na Caprisu. Aleš Bržan, Tomaž Klepač, Iztok Gustinčič, Katja Pišot Maljevac, Aleksander Pahor, Iztok Novak Easy, Lara Baruca, Lorella Flego, Jernej Čopi in še mnogi drugi.

Radio Capris bo svojo okroglo obletnico obeležil tako, da bo za kratek čas obudil legendarne oddaje, ki so v 30-letni zgodovini pustile največji pečat. Za Caprisov radijski mikrofon se bo vrnil tudi voditeljski tandem Klepač-Gustinčič, pa Anamarija Zadkovič in Luka Rudl, pa Katja Pišot Maljevac in Helena Ujčič, županovo pisarno pa bo za nekaj časa zapustil Aleš Bržan, ki se bo v studiu pridružil svoji nekdanji sovoditeljici Mojci Briščik.

Vrhunec praznovanja bo predstavljal veliki koncert, ki ga v Kopru pripravljajo 23. decembra, ko bo s Caprisovci na 30 let nazdravila tudi zasedba Parni Valjak. NR


Najbolj brano