Sever Anglije v primežu snega in ledu

Severozahod Anglije je konec tedna zajelo močno sneženje, ki povzroča težave v prometu in motnje v oskrbi z električno energijo. Najhuje je v okraju Cumbria, kjer so zaradi snega razglasili stanje naravne nesreče. V Cumbrii so danes zaprte številne šole, za večji del severne Anglije pa velja rumeno opozorilo zaradi poledice, poroča britanski BBC.

LONDON > Po napovedih vremenoslovcev naj bi poledica na severu Anglije vztrajala do poldneva po krajevnem času. Policija zato opozarja voznike, naj bodo previdni, zmanjšajo hitrost vožnje ter pazijo na ustrezno varnostno razdaljo. V višjih predelih Walesa velja opozorilo za sneg, na vzhodu Škotske pa za sneg in poledico.

V Cumbrii je v soboto po navedbah vremenoslovcev, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, zapadlo več kot 20, ponekod celo več kot 30 centimetrov snega. Oblasti so razglasile stanje naravne nesreče. Na cestah je v soboto obtičalo kakih 200 vozil, pa tudi številni ljudje, ki so morali noč preživeti v začasnih nastanitvah.

Razmere na cestah ostajajo slabe tudi danes, predvsem zaradi poledice. Policija v Cumbrii opozarja prebivalce, da so nekatere ceste neprevozne, druge pa poledenele in spolzke.

V Cumbrii je zaradi slabih vremenskih razmer danes zaprtih približno 45 šol.

Elektrodistribucijsko podjetje ENWL je sporočilo, da je sneg povzročil hudo škodo na več kilometrih nadzemnih vodov. V Cumbrii je bilo po obilnem sneženju v soboto brez elektrike okoli 7000 odjemalcev, v nedeljo zjutraj več kot 2500, danes pa po poročanju BBC še okoli tisoč gospodinjstev.


Najbolj brano