Ne Grinch, kič vam bo ukradel božič

November je spet pohitel s svojim iztekom in tu je težko pričakovani veseli december. Adijo, denarnica in adijo, dieta. Bakala, tatarski biftek, in panetoni bodo spet polnili naše sestradane želodčke, filmofile bo spet presenetila ekskluzivna ponovitev sage Sam doma, glasbene navdušence pa nov remiks Bele snežinke. No, bobniče tistih, ki imajo raje nekoliko glasnejšo glasbo, bodo kmalu načeli še megalomanski ognjemeti, ki bodo še najagresivnejšega hišnega ljubljenčka spravili k počitku. Juhu, provocirajmo!

Trditev, da je december čas zapravljanja, ni povsem na mestu. Vsak konec leta lahko namreč privarčujemo na kozmetičnih pripomočkih. Zagotovo ima vsakdo vsaj enega sorodnika, ki mu bo tudi letos sporočil, da slabo skrbi za osebno higieno in mu ob praznikih podaril lično zavit set gelov za tuširanje, dezodorantov in šamponov. Mmm.

“Mesto, ki si želi graditi na turizmu, mora biti pri izbiri decembrskih programov drzno, a vendarle z mero racionalnosti. Neracionalni drznosti smo bili v Kopru že priča. Še danes nas namreč preganjajo 'muda od labuda'”

Ne bomo pa “prišparali” na sončnih očalih. V času, ko smo vsakodnevno bombardirani z informacijami o podražitvah elektrike, si bomo lahko oči napasli na novoletnih lučkah. Nekatere so celo tako bleščeče – ja nogometna žoga v Kopru, tebe gledam –, da bi za nemoteno vožnjo v krožnem križišču potrebovali zaščitni vizir za varilce, ne pa samo sončnih očal. “December, nekoč sem te celo ljubila,” bi na tem mestu najbrž zapisala naša novinarka Alenka Penjak.

Res je, veseli december v (nekatera) mestna jedra privabi množice ljudi, urbana okolja pridobijo na mestnem vrvežu, nenazadnje pa si tudi gostinci lahko manejo roke v upanju na porast zaslužka. Tudi glasbeniki za svoje praznične nastope lahko končno zaračunajo nekoliko več. A recimo vendarle bobu bob in priznajmo, da si pri snovanju decembrskega programa nobeno - ampak res nobeno - slovensko mesto ne upa biti niti malo drzno. Programske sheme si večje občine podajajo kot ping pong žogico. Plestenjak, Pestner, Kreslin, Hamo. Dlje ne sežemo.

Koper je sicer lansko leto s prižigom lučk premaknil mejo mogočega in gostil Cristino D'Avena, ki je v mestno jedro privabila na tisoče obiskovalcev iz sosednje Italije, ki so si zaradi koncerta prvič ogledali pročelje Titovega trga. Letos najbrž ne bo tako. Ali pač?

Mesto, ki si želi graditi na turizmu, mora biti pri izbiri decembrskih programov drzno, a vendarle z mero racionalnosti. Neracionalni drznosti smo bili v Kopru že priča. Še danes nas namreč preganjajo “muda od labuda”.

Konec leta brez dvoma prinaša veliko lepega. Občutkov, ki jih prinašajo prazniki, nam nihče ne more vzeti. A komercialni kič in potrošniški pritisk, ki ga ustvarja “veseli december”, za praznične čudeže prikrajša še tiste, ki jim božič nekaj pomeni.


Preberite še


Najbolj brano