Bela žogica bi morala biti kepa

Danes se bodo v prvem krogu iger posameznikov v Novi Gorici verjetno končali slovenski nastopi na svetovnem kadetskem in mladinskem namiznoteniškem prvenstvu. Pomemben del naše reprezentance sta domačina, selektor Miroslav Tokić in njegova vnukinja, mladinka Sara Tokić. Pred današnjim dnem je na svetovnem prvenstvu dosegla edino slovensko zmago. Znanje mladih Slovencev še precej zaostaja za tekmovalci ostalih 37 držav, ki so se na prvenstvo kvalificirali. Sloveniji to ni uspelo in je kot gostitelj na prvenstvo prišla s povabilom. V glavnem je nabirala izkušnje.

Izkušnje so nabirali tudi organizatorji - Namiznoteniška zveza Slovenije, Mestna občina Nova Gorica in turistični velikan Hit, ki je za približno 400 udeležencev prvenstva skrbel v svojih hotelih. Čeprav se bo s finalnimi boji prvenstvo končalo šele v nedeljo, je glavne zaključke že mogoče potegniti. Žal je šport male bele žogice za Novogoričane, pa tudi za Slovenijo, ostal majhen in komaj opazen, čeprav je ta žogica v globalnem merilu velika kepa.

Organizatorji niso našli vsebin, s katerimi bi vrhunski dogodek v globalni športni panogi, kjer zmagujejo gospodarske velesile, naredili privlačen za širšo javnost.

Z izjemo velikega plakata na mestni oranžni športni palači, na svetovno prvenstvo ne opozarja skoraj nič, razen še majhnega plakata na Hitovi kavarni Dolce Vita, kjer strežejo posebne pink-ponk sladice. Dvorana z obliko in vsebino (dve dvorani rokometnih dimenzij in številne manjše) še zdaleč ni le telovadnica OŠ Milojke Štrukelj. Tako se predstavlja v napovednikih in že od otvoritve v letu 2005 čaka skupno ime (recimo po uglednem meščanu iz sveta športa).

Po športni plati je pretežno novomeška organizacijska ekipa, ki pripravlja največje namiznoteniške dogodke v Sloveniji, tudi v Novi Gorici nalogo profesionalno opravila - tako kot Hitovi hotelirji. Manjkalo pa je vse drugo. Organizatorji niso našli in izvedli vsebin, s katerimi bi vrhunski dogodek v globalni športni panogi, kjer se Evropejci s težavo kosajo z igralci iz športnih in gospodarskih velikanov, kot so Kitajska, Japonska, Koreja, Indija, Brazilija in Avstralija, naredili medijsko zanimiv in privlačen za širšo javnost.

Nacionalne medijske pokritosti - z izjemo uradne predstavitve -, ki bi lahko bila privlačneje izvedena kot javna prireditev v mestnem središču, kjer smo pogrešali še kakšno drugo namiznoteniško promocijsko dogajanje, ni bilo. Glede tega je zgled nedavna mednarodna košarkarska prireditev mladih, ki jo organizira Športno društvo Sonček. To je - med drugim - v svoje rumene oznake odelo celo Novo Gorico. Žal svetovno prvenstvo mineva komaj opazno. Morebitne bodoče nosilce olimpijskih odličij je s tribun doslej spremljala le peščica namiznoteniško posvečenih in še nekaj šolarjev, ki so se ustavili iz radovednosti.


Preberite še


Najbolj brano