Šempetrska bolnišnica ima zdaj tudi ekipo, ki pomaga neozdravljivo bolnim

V šempetrski bolnišnici so odprli paliativno ambulanto z mobilno ekipo, ki bo delovala enkrat tedensko. Pridobili pa so tudi novo napravo za magnetno resonanco, vredno 1,4 milijona evrov. Po testiranju in poskusnem obratovanju naj bi na polno začela delovati še pred 20. decembrom.

 V šempetrski bolnišnici so pred kratkim  uredili   paliativno ambulanto.  Foto: Mitja Marussig
V šempetrski bolnišnici so pred kratkim uredili paliativno ambulanto.  Foto: Mitja Marussig

ŠEMPETER > “Zahodna Slovenija je brez paliativnega mobilnega tima na terenu za ljudi, ki so neozdravljivo bolni. Ne moremo jih pustiti, da umirajo v bolečinah in mukah,” je še pred kratim opozoril predsednik društva društva Ko-RAK Marko Vudrag. Pred dnevi pa so v šempetrski bolnišnici naredili pomemben korak k celostni obravnavi neozdravljivo bolnih in podpori njihovim bližnjim.

Dimitrij Klančič (foto: Igor Mušič)

Dimitrij Klančič

direktor bolnišnice

“Pri nas se zaposluje vse več zdravnikov, tudi medicinskih sester, v zadnjem letu se je število zaposlenih povečalo za 20. Delovna klima se je izboljšala, poslovanje je stabilno, bolnica je na zelo dobrih tirih.”

Direktor bolnišnice Dimitrij Klančič je zelo vesel, da so vzpostavili paliativno ambulanto z mobilnim timom, ki bo delovala enkrat tedensko. Za paciente bo skrbela največja specialistka na področju paliativne medicine Mateja Lopuh. Zdravnica se bo po potrebi odpravila tudi na teren, od pristojnega ministrstva so za potrebe mobilnega tima že pridobili v uporabo električno osebno vozilo. Kot pravi direktor, si želijo v prihodnje storitve paliativne medicine razširiti. Verjame, da se bodo vključevali novi zdravniki in medicinske sestre.

Nova magnetna resonanca bo začela delovati v kratkem

Nedavno pa so v bolnišnici dobili tudi dolgo pričakovani aparat za magnetno resonanco. Vreden je 1,4 milijona evrov in ga bo v celoti plačala bolnišnica, ki bo odštela še približno 400.000 evrov za ureditev prostora oziroma gradbeno-obrtniška dela. Da so odstranili star, pokvarjen aparat za magnetno resonanco, so potrebovali posebno dvigalo, zdaj pa imajo prostor za novega. “Nova magnetna resonanca je za bolnišnico strašansko velika naložba,” o aparatu, ki je v fazi montaže in testiranja, po poskusnem obratovanju pa naj bi na polno začel delovati predvidoma do 20. decembra, pravi Klančič.

1,4

milijona evrov je vredna nova naprava za magnetno resonanco

Kot je znano, se je stari aparat pokvaril pred dobrim letom dni, od takrat si pomagajo z mobilno enoto, ki je parkirana pred bolnišnico. V prihodnjem letu bo treba kupiti tudi nov aparat za CT, eden od dveh se je namreč pokvaril. Prihodnje leto bodo obnavljali tudi laboratorij, saj so aparature zastarele. Načrtujejo najmodernejšega in najboljšega v državi, uredili pa naj bi ga do julija prihodnje leto. Vlagali bodo še v posodobitev bolnišnične lekarne, da bo ustrezala sodobnim standardom.

Trend se je obrnil, število zaposlenih se povečuje

Kot pravi direktor, urejajo tudi izolacijski oddelek. “Če bi se epidemija spet zgodila, bi imeli vrhunsko pripravljen oddelek, ki ga bomo sicer uporabljali v druge namene,” pojasnjuje. Kot dodaja, postaja bolnišnica vse bolj zanimiv delodajalec. “Pri nas je vse več zdravnikov in medicinskih sester. V zadnjih dveh letih smo dosegli rekord v številu zaposlenih - 956. To je 20 oseb več kot pred letom dni. Delovna klima se je izboljšala, tudi poslovanje je stabilno, bolnica je na zelo dobrih tirih,” je prepričan.


Najbolj brano