Teroristov poleti ne bo več

Nobena evropska politika si ne želi ponovitve migrantskih valov iz leta 2015 in 2016, zato so številne države kot po tekočem traku letos znova začele uvajati mejne kontrole med članicami Evropske unije. Schengenski režim prostega prehajanja notranjih meja je ta trenutek mrtev. Države, ki mejijo proti vzhodu, ponovne kontrole opravičujejo z vojno v Ukrajini, države, ki mejijo proti jugu, pa z domnevno visoko ogroženostjo od terorizma. Oziroma z brutalno vojno med Izraelom in Hamasom, ki je v beg pognala skoraj celotno Gazo.

Po 62 letih (1945-2007) bolj ali manj strogega nadzora na naših mejah z Madžarsko, Avstrijo in Italijo je razumljivo, da smo pred 16 leti komaj čakali, da smo brez kazanja dokumentov lahko zapeljali do Trsta, Gorice ali Celovca. Državljani zahodnega dela EU tega hrepenenja ne bodo nikoli razumeli, ker so bile njihove meje še pred EU odprte. V naših krajih pa smo občutili omejitve, zasege denarja, preglede avtomobilov in prtljage ...

Migranti so in bodo, dokler v drugih delih sveta ne bo miru. Dokler ruska, kitajska, ameriška in druga podjetja ne bodo bogatila na račun revščine v nerazvitem svetu.

Zato je odprava policijske kontrole na mejah naletela na veliko odobravanje. Kot tudi odprava policijske kontrole na meji s Hrvaško v začetku letošnjega leta. Pošten človek se sicer nima kaj bati policista in kontrole, vseeno pa je lepše, če mejo prestopamo prosto, brez ovir in ustavljanja. Če ne drugega, zaradi tega, da ni gneče in da nam na meji ni treba čakati.

Ponovna uvedba policijske kontrole na vseh slovenskih mejah je zato zagotovo korak nazaj pri naši osebni svobodi in mobilnosti. Domačini, ki živijo v vaseh ob meji, in so v minulih letih na svojih dvoriščih in v garažah srečevali številne migrante, pa takšni kontroli niso tako nasprotni, kot to skoraj katastrofično prikazujejo številni mediji. Domačini bi predvsem radi živeli varno in v miru. In če to pomeni policiste na meji, to pač sprejmejo kot nujno zlo.

So pa domačini v tem primeru bolj dosledni kot država. Zato menijo, da so policijske kontrole na glavnih cestah med državama, medtem ko so številne stranske ceste odprte, smešnica. Da so le predstava za javnost in (samo)tolažba države.

Migranti so in bodo, dokler v drugih delih sveta ne bo miru. Dokler ruska, kitajska, ameriška in druga podjetja ne bodo bogatila na račun revščine v nerazvitem svetu. Tudi z netenjem vojn. Pa še na eno zadevo velja opozoriti: pozimi smo Evropejci večinoma doma, a kaj se bo zgodilo pred poletjem, ko se milijoni Evropejcev odpravijo na počitnice čez meje? Takrat ne bo več teroristov in ne mejnih kontrol. Takrat bo Evropa s teroristi sklenila premirje. Pa tudi če bo tu pa tam vseeno počila kakšna bomba.


Preberite še


Najbolj brano