S Primorci po največji slovenski knjigarni

“Največja slovenska knjigarna in obenem največji slovenski kulturni dogodek”, kakor je Slovenski knjižni sejem opisala predsednica njegovega upravnega odbora Vesna Nahtigal, letos na Gospodarsko razstavišče pod sloganom Besedo besedi prinaša več kot 260 dogodkov, med katerimi je tudi precej “primorsko podčrtanih”.

Robert Šabec je včeraj v  pogovoru z Matejem Susičem predstavil  
zgodbo o nekdanji čezoceanski ladji Rex tudi tolminskim osnovnošolcem, ki so obiskali knjižni sejem. Foto: Mladika Trst
Robert Šabec je včeraj v pogovoru z Matejem Susičem predstavil zgodbo o nekdanji čezoceanski ladji Rex tudi tolminskim osnovnošolcem, ki so obiskali knjižni sejem. Foto: Mladika Trst

LJUBLJANA > V kratkem vodiču med izbranimi dogodki velja najprej omeniti, da je tržaška založba Mladika že včeraj bralce povabila v svet nove pravljice Roberta Šabca Skriti zaklad ladje Rex, ki jo je ilustriral Martin Zelenko. Danes ob 10. uri pa bosta ob romanu FojbaMarija Čuka o še vedno odprti rani poleg avtorja premišljevala sociolog kulture Igor Škamperle in zgodovinarka Marta Verginella.

Bogastvo slovenskih pravljic v svoji novi knjigi Zlatorog - pripoved iz davnih časov obuja Marko Kravos, ki želi obenem mlade bralce spomniti na pomembnost ravnanja z naravo. Slikanico - izšla je pri založbi Pivec - je z ilustracijami opremila Andreja Peklar, med bralce pa jo bosta z avtorjem pospremila jutri ob 15. uri. Kdo piše in kdo bere fantazijsko literaturo pa se bodo uro kasneje spraševali na razstavnem prostoru Mladinske knjige. Svoj razmislek o tej temi bo prispevala tudi avtorica z modro ptico nagrajene uspešnice StrašilkaDavorka Štefanec.

Marjan Tomšič - mojster življenjsko fantastične proze

V soboto, na predvečer poslednjega dne letošnjega sejma, se bodo v založbi Sanje poklonili Tomšičevemu spominu na najlepši način - s knjigo. Deset zgodb, ki stopajo k bralcu pod naslovom Srečanje “sodijo v vrh slovenske in evropske znanstvenofantastične, ali bolje življenjsko fantastične proze,” so knjigi na pot zapisali pri Sanjah.

Tržačan Jernej Šček, avtor knjige intervjujev Kavarna Italija, ki je izšla pri Založništvu tržaškega tiska, se bo ob 14. uri o prehajanju med slovensko in italijansko kulturo v obmejnem prostoru na srečanju Beseda drugega pogovarjal z Devano Jovan, kasneje, ob 17. uri pa bo Šček Giulio Caminito, najuspešnejšo italijansko pisateljico svoje generacije, avtorico knjige Voda v jezeru ni nikoli sladka, spraševal kakšno prihodnost si lahko obetajo mladi, kar je tudi tema njenega romana, ki so ga italijanski bralci izbrali za najboljši italijanski roman, prejel pa je tudi prestižno nagrado campiello.

Pri meji, z mejo, ob meji

Skozi zgodbe ljudi in polpreteklo zgodovino obeh Goric bosta ob 14. uri obiskovalce 39. Slovenskega knjižnega sejma pospremila sociolog dr. Mitja Velikonja in Mateja Gomboc, avtorica romana Gorica (založba Miš), s katerim je med finalisti izbora za knjigo leta. Literatura na meji pa bo izhodišče premišljevanja Mirta Komela in Stojana Pelka. Pogovor, ki bo odpiral vprašanja meja v književnosti in umetnosti nasploh, bo opomnil na prihajajočo goriško Evropsko prestolnico kulture Go!2025.

39. Slovenski knjižni sejem bo piko slovesno postavil v nedeljo zvečer, ko bodo predstavili likovno in zvočno obogateno zbirko Oblike duha ter tako proslavili 70. let, ki jih bo 3. decembra dopolnil njen avtor Boris A. Novak.


Najbolj brano