Notranji in zunanji pogled na tržaško književnost v slovenščini

120. obletnica rojstva tržaškega pisatelja Vladimirja Bartola je bila tudi v Slovenskem stalnem gledališču priložnost za spoznavanje različnih vidikov njegove umetnosti, a tudi različnih pogledov na njegov opus.

Hišne in gostujoče uprizoritve  v tržaškem gledališču so v letos 
počastile 120. obletnico rojstva Vladimirja Bartola. Na fotografiji je 
prizor iz Alamuta.   Foto: Marco Lestani
Hišne in gostujoče uprizoritve v tržaškem gledališču so v letos počastile 120. obletnico rojstva Vladimirja Bartola. Na fotografiji je prizor iz Alamuta.  Foto: Marco Lestani

Leto se je začelo z dramatizacijo in uprizoritvijo novele Zadnje gibalo, jesensko gostovanje pa je pred kratkim privabilo na veliki oder Kulturnega doma študente Akademije za dramsko umetnost Nico Pepe iz Vidma s predstavo po romanu Alamut.

V tem romanu iz leta 1938 je avtor posredno spregovoril o takratnem političnem položaju evropskih držav skozi zgodbo perzijskega verskega voditelja, ki s sredstvi totalitarizma manipulira z ljudmi . Nekaj let prej pa se je pisatelj osredotočil na druge in prav tako aktualne teme, kot so družba, ki temelji na moči kapitala, nevroze pred izgubo socialnega statusa, zloraba hierarhičnih odnosov na delovnem mestu, mobing in prekariat. Omenjene teme so snov novele iz zbirke Al Araf, ki je v gledališki preobleki dobila naslov Nekaj v zraku. Dramaturginja Simona Hamer in režiserka Anđelka Nikolić sta ustvarili predstavo, v kateri se fantastika, filozofija in psihoanaliza prepletajo v ljubezenskem štirikotniku med podjetnikom, njegovo ženo, tajnico in poslovnim svetovalcem.

V naslovu zbirke, kot tudi v kasnejšem romanu, eksotika skriva veliko bližje zgodbe, vezane na negotove čase med dvema vojnama, na vzpon diktatur v Evropi in predvojno napetost. V obeh primerih gre za sporočila, ki najdejo vznemirljiva sozvočja z današnjim časom. Na odru pa je v primeru obeh uprizoritev čas upošteval avtorjevo zamisel; gre namreč za srednjeveške sugestije romana in za dobo, v kateri je novela nastala. Sporočilo dobi v določenem primeru pustolovske poteze romana, v drugem pa skoraj vodvilski, navidezno lahkotni značaj meščanske komedije.

Predstava Nekaj v zraku je prepričala občinstvo z uigrano in razigrano igralsko ekipo, z domiselno scenografijo, v kateri omare postanejo stanovanja, uradi in kavarne; dobre ocene so prinesle s seboj tudi veliko gostovanj, na poseben način ob začetku letošnje sezone. Ekipa predstave je nastopila v Šmarjah, Pliberku, Novi Gorici in bo v prihodnjih mesecih obiskala še občinstvo v Izoli, Krškem in Kropi.


Najbolj brano