EPK bo s Taktilno galerijo tudi vsem dostopna prestolnica

Umetnost za vse je sporočilo Taktilne galerije, s katero se bo Nova Gorica predstavila tudi kot Evropska prestolnica kulture, prijazna ranljivim skupinam. Inovativni projekt Goriškega muzeja je v sodelovanju z medobčinskim društvom slepih in slabovidnih tudi primer dobre prakse, kjer umetnost nastaja v dialogu med umetnikom in uporabnikom.

 Taktilna galerija bo obiskovalcem, tudi slepim in slabovidnim, 
približala umetniške izdelke.  Foto: Alenka Tratnik
Taktilna galerija bo obiskovalcem, tudi slepim in slabovidnim, približala umetniške izdelke.  Foto: Alenka Tratnik

NOVA GORICA > Če v večini muzejev in galerij velja, da lahko umetniška dela občudujemo le z očmi, bo Taktilna galerija nekaj povsem drugačnega. V Goriškem muzeju želijo z njo vzpostaviti prostor, ki bo dostopen vsem ranljivim skupinam, s posebnim poudarkom na slepih in slabovidnih. Gre za prvi primer v regiji in v Sloveniji, vrata pa naj bi odprla z Evropsko prestolnico kulture 2025.

Ne gledamo samo z očmi

“Taktilna galerija je zamišljena kot prostor, kjer bo mogoče vsa razstavljena dela otipati in se jim približati z vseh strani. To je galerija za vse, ne samo za slepe in slabovidne,” je poudaril idejni vodja in pobudnik projekta, kustos pedagog David Kožuh iz Goriškega muzeja: “Kar naredimo za slepe in slabovidne, je bolj prijazno tudi za videče, še posebej za otroke, tujce. S tem pristopom pridobimo tudi ostali.” Razstave bodo opremili z avdiodeskripcijo za slepe in slabovidne v slovenščini, italijanščini in angleščini in z znakovnim jezikom za gluhe, prav tako v treh jezikih, oblikovali naj bi posebno spletno stran, po galeriji bodo vodili usposobljeni vodniki.

Igor Miljavec

predsednik MDSSNG

“Pogosto se pozablja, da ne gledamo samo z očmi, ampak z vsemi čutili, tudi s kožo.”

Pri zasnovi od začetka sodelujej0 z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica. Skupaj so izpeljali že več projektov, s katerimi so umetnost približali slepim in slabovidnim. “Pogosto se pozablja, da ne gledamo samo z očmi, ampak z vsemi čutili, tudi s kožo. Taktilna galerija bo vključevala različne dimenzije in vsi obiskovalci bodo videli več, kot bi sicer. S tem projektom gradimo prostor, ki bo prijazen vsem. Pri tem združujemo znanje iz Italije, naše znanje in znanje iz Slovenije,” dodaja predsednik društva Igor Miljavec.

Svet, ki obstaja, in svet, ki nastaja

Zasnova predvideva dva dela. V prvem, ki so ga poimenovali Svet, ki obstaja, bodo razstavili umetniška dela, ki so prilagojena slepim in drugim ranljivim skupinam. Med drugimi bodo na ogled tipna slika Srečanje, replika spomenika Edvardu Rusjanu, maketi Nove Gorice in Frnaže, pa tudi primerki slovenske umetnosti 20. stoletja. “Sodelujemo tudi z muzejema iz Ancone in Bologne. Prvi se ponaša z replikami svetovno znanih vrhuncev renesančne umetnosti, drugi je znan po inovativnem pristopu pri prenosu likovnih del v reliefna, ki slepim nudijo neprecenljivo izkušnjo. V Taktilni galeriji želimo javnosti predstaviti nekaj njunih najbolj znanih razstavnih eksponatov,” je povedal Miljavec. Prostor bo namenjen še ozaveščanju o slepoti in slabovidnosti in različnim delavnicam.

David Kožuh

idejni vodja in pobudnik

“Taktilna galerija je zamišljena kot prostor, kjer bo mogoče vsa razstavljena dela otipati.”

Drugi sklop so poimenovali Svet, ki nastaja. Po mnenju Kožuha in Miljavca predstavlja eksperiment, ki temelji na dialogu med umetnikom in uporabnikom. “Umetnike spodbujamo, da bodo v delavnicah, ki bodo prihodnje leto, umetnine ustvarjali z mislijo na slepe in v dialogu z njimi,” je dodal Kožuh. K sodelovanju so povabili umetnike in uporabnike iz Slovenije in Italije. Nastala dela želijo po koncu projekta vključiti v potujočo razstavo, s katero bodo gostovali tudi v tujini.

Za galerijo še iščejo prostor

Če pri vsebini ni več dilem, pa še ni jasno, kje Taktilna galerija sploh bo. “Naš predlog je, da je v središču Nove Gorice, da bo dostopna čim širšemu krogu javnosti. Priložnost vidimo v prostorih EPK Distrikta na območju Trga Evrope in upamo, da bo to idejo podprla tudi občina,” je dodal Miljavec.

Župan Samo Turel je projektu naklonjen. “Vesel sem, saj z njim orjemo ledino, zato si želimo, da ostane v Novi Gorici in se ga še nadgradi. Prepričan sem, da bomo zanj poiskali ustrezen prostor, kjer bodo izdelki na ogled širši javnosti,” je povedal ob nedavnem srečanju z umetniki iz Italije in člani goriške področne sekcije Italijanske zveze slepih in slabovidnih, ki sodelujejo v projektu.


Najbolj brano