Kraljica jeseni in njene pisane spletične

Ne le pomlad in poletje, tudi pozna jesen nas razveseljuje s pestro paleto živopisanih cvetov, s katerimi lahko ob 1. novembru ozaljšamo grobove svojih najdražjih.

Kraljica pozne jeseni in nagrobnih zasaditev je zagotovo krizantema, brez katere si marsikdo sploh ne zna predstavljati dostojne obeležitve dneva spomina na mrtve.

Krizanteme vse barv in oblik, od drobnocvetnih do tistih z velikimi, bogatimi cvetovi, se te dni bohotijo malodane po vseh cvetličarnah in vrtnih centrih in čakajo, da bodo svoje cvetoče poslanstvo nadaljevale bodisi v loncih bodisi na gredicah; pa ne nujno zgolj na pokopališčih, ampak tudi na vrtovih, terasah in balkonih.

“Tam nekje od 20. oktobra do 1. novembra gredo vsako leto prav krizanteme najbolj v promet, sicer pa v tem obdobju za okrasitev grobov prodamo tudi veliko ciklam, mačeh, jesenske vrese in že sestavljenih ikeban, bodisi iz svežega, suhega ali umetnega cvetja,” pojasnjuje Ivo Cvetkovič, poslovodja Kmetijskega centra Agraria v Izoli. Sploh pisane mačehe in še bolj živopisne ciklame veljajo za nadvse trpežne rastline, ki uspešno kljubujejo nizkim temperaturam, zato jih je pogosto opaziti na grobovih.

Priljubljena jesenska okrasna rastlina - pa ne le po grobovih - je tudi jesenska vresa, ki prav tako sodi med tiste, ki dobro prenašajo nizke temperature. Ko večina trajnic odcveti, pride čas za jesensko vreso, ki poživi tako grede s trajnicami kot jesenske zasaditve za balkone in okenske police. Na prvi pogled in tudi po imenu ji je podobna spomladanska resa, ki za razliko od jesenske vrese, ki cveti od julija do novembra in še naprej, s svojimi cvetovi v beli, rožnati ali rožnatordeči barvi razveseljuje od decembra do aprila.


Najbolj brano