Brskali so po bančnih računih približno sto ljudi in podjetij

Potem ko so mediji poročali, da je Nacionalni preiskovalni urad kazensko ovadil nekdanjega direktorja urada za preprečevanje pranja denarja Damjana Žuglja in njegove najtesnejše sodelavce, so na NPU potrdili kazenski pregon več uradnih oseb iz enega od državnih organov. Kriminalisti so zasegli več kot deset elektronskih naprav, opravili preko sto razgovorov in izvedli zaslišanja osumljenih uradnih oseb

Damjan Žugelj Foto: STA
Damjan Žugelj Foto: STA

LJUBLJANA > Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so konec septembra zaradi suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic kazensko ovadili več uradnih oseb iz enega od državnih organov. Po neuradnih podatkih so spisali kazensko ovadbo zoper nekdanjega direktorja urada za preprečevanje pranja denarja Damjana Žuglja (na tem položaju je bil v času tretje vlade Janeza Janše) in njegove najtesnejše sodelavce. Za omenjeno kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen do treh let.

Zavestno ravnali v nasprotju z zakoni

Kot je včeraj dejal v izjavi za javnost direktor Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Damjan Petrič, so osumljene uradne osebe v obdobju od konca novembra 2021 do sredine februarja 2022 od domačih in tujih zavezancev brez ustrezne pravne podlage pridobile podatke o transakcijah za 224 bančnih računov od njihovega odprtja dalje, in sicer 62 fizičnih in 32 pravnih oseb. Pri tem so zavestno ravnale v nasprotju z več zakoni in varovanjem osebnih podatkov, ki je ena od temeljnih človekovih pravic in svoboščin posameznika. “Pridobivanje podatkov so pričele na podlagi anonimne prijave, ki ni vsebovala ne krajevnih ne časovnih razlogov in ne drugih preverljivih razlogov, ki bi lahko odražali sum kaznivega dejanja. Anonimna prijava pa ni bila vložena zoper vse fizične in pravne osebe, katerih transakcijski računi so bili pregledani, temveč zoper le nekatere.” Osumljeni naj bi bili te neupravičeno pridobljene bančne podatke izmenjavali tudi s tujim uradom, ki ima podobna pooblastila.

Tudi odmevi iz politike na ovadbe

Kazenske ovadbe, ki jih je zoper nekdanjega direktorja urada za preprečevanje pranja denarja Žuglja in njegove najtesnejše sodelavce podal NPU, odmevajo tudi na političnem parketu. V Levici in SD pričakujejo ustrezno ukrepanje pristojnih organov, v NSi obsojajo vsakršno zlorabo položaja, če se izkaže, da je do nje res prišlo.

Preiskovani urad ugotovil nepravilnosti in obvestil policijo

Kriminalistična preiskava se je pričela v začetku lanskega oktobra, potem ko so možje v modrem prejeli pisno prijavo državnega organa, “ki je v internem nadzoru ugotovil sum kaznivega dejanja in o tem obvestili policijo”. V obsežni preiskavi so zasegli ogromne količine listinske dokumentacije in več kot deset elektronskih naprav, opravili preko sto razgovorov in izvedli zaslišanja osumljenih uradnih oseb. Na podlagi teh dokazov so podali kazensko ovadbo in zraven priložili več kot deset registratorjev oziroma več tisoč prilog na specializirano državno tožilstvo. Petrič je še pojasnil, da so vse oškodovane osebe že obvestili o podani kazenski ovadbi.

Po njegovih besedah je bila zahtevnost kriminalistične preiskave posebna ne samo v obsegu, ampak tudi v tem, da so kriminalisti preiskovali organ, s katerim sodelujejo vsakodnevno pri pridobivanju in preverjanju podatkov o sumih kaznivih dejanj, in to na vseh ravneh preiskovanja. Na državni ravni je to Nacionalni preiskovalni urad (NPU), na regijskem osem sektorjev policijskih uprav, na lokalnem nivoju pa tudi bivši policisti, kriminalisti. Zato so aktivnosti v predkazenskem postopku potekale pod usmerjanjem državnega tožilstva, strokovno in neodvisno, saj je bilo treba preveriti vse okoliščine izvršenega kaznivega dejanja.

Preiskava še ni končana

“Del kriminalistične preiskave v zvezi z odgovornostjo oseb, ki so bile zaposlene v tem organu, je končan. Nadaljuje pa se del kriminalistične preiskave v smislu izmenjave podatkov s tujim državnim organom. Tukaj poteka tudi sodelovanje med slovenskim in tujim tožilstvom,” je še povedal direktor kriminalistične policije.

V medijih se te dni pojavljajo informacije, po čigavih bančnih računih je urad brskal. Med imeni so Branko Čakarmiš, nekdanji direktor družbe Pro Plus, Dragan Šolak, lastnik Telemacha in portala N1, brežiška odvetnica Nataša Vrečar Zorčič, žena nekdanjega predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, in Katja Šeruga, urednica N1 Slovenija in direktorica slovenskega podjetja Adria News Production, ki je v lasti Šolakove skupine United. Šeruga se je kot oškodovanka sama javno razkrila na portalu N1.


Najbolj brano