V novi številki Primorskih novic preberite

Neverjetno in težko razumljivo: leta 2023 se vaška kanalizacija v zgornjem Črnem Kalu še vedno steka kar v naravo in če smo še bolj nazorni, se od tod postopoma spira v reko Rižano.

 Foto: Nataša Hlaj
Foto: Nataša Hlaj

Požrešne orade navalile na klapavice kot na “piškote”

“Orade so nam pojedle tako rekoč vse,” se pritoži Mitja Petrič, eden največjih pridelovalcev klapavic v Sloveniji. Poleg večjih školjk, primernih za prodajo, so ribe pohrustale tudi mladice. Proti roparskim oradam skoraj nobena oblika zaščite ni dovolj učinkovita, pravijo školjkarji, a pomagalo bi, če bi vzrejo školjk preselili na odprto morje.

(INTERVJU) Gašper Uršič o težavnem položaju občine po naravnih ujmah

Občina Cerkno, ki nagrade zaslužnim občanom racionalno podeljuje vsako drugo leto, se je na slavnostni seji poklonila letu Ivana Tavčarja. Čeprav po naravnih ujmah nima razlogov za zadovoljstvo, je bilo slavje optimistično.

Delne in popolne zapore cest v Renčah nekaterim domačinom parajo živce

Semafor tu, semafor tam, razrite ceste, obvozi ... Zaradi urejanja vodovoda in kanalizacije je občina Renče-Vogrsko že več mesecev eno samo gradbišče. “Vožnja po makadamu, zastoji, prah, to je že nočna mora,” pravi domačinka. Gre za največji projekt v zgodovini občine, poudarja župan Tarik Žigon in ljudi poziva k strpnosti.

Sindikat in vodstvo Intereurope jutri na odločilnih pogajanjih

Vodstvo Intereurope in predstavniki sindikata bodo jutri spet sedli za pogajalsko mizo. Sindikat zahteva višje plače, a za zdaj z vodstvom niso našli sprejemljive rešitve.

(INTERVJU) Na svetovni dan varstva živali o treh knjigah pesmi in podob primorskih ustvarjalk

Pesniški zbirki Jane Kandare Živalske Balade in Razraščanje Tanje Badalič Volk ter knjiga umetnice Tinke Volarič Sosedje in tovariši so blagoslov za družbo na brezpotju. S tremi avtoricami se je ob dnevu živali pogovarjala Maja Pertič Gombač.

Odsluženi predmeti, stroji ...Tudi ljudje?

“Postajamo odsluženi?” je bilo osrednje vprašanje drugega festivala industrijske kulture Pogon, oziroma Betrib. Tako ga po idrijsko imenujejo organizatorji - Zavod ID 20, ki so minuli konec tedna postregli s pestrim dogajanjem. V ospredju je bila razstava Idrija 2060, ki jo je ustvarila umetna inteligenca. Ta in roboti so bili tudi srž razprav.


Najbolj brano