Luški zidaki za obnovo uničenih domov

Luka Koper je včeraj v Sežani Upravi RS za zaščito in reševanje donirala 241 palet opečnih zidakov za pomoč prizadetim v avgustovskih ujmah.

Na včerajšnji primopredaji v Sežani so bili predsednica uprave 
Luke Koper Nevenka Kržan, član uprave in delavski direktor 
družbe Vojko Rotar, direktor Goriških opekarn Vianej Višnjevec, 
vodja družbe Adria Terminali Mitja Dujc in poveljnik regijskega 
štaba Civilne zaščite za Notranjsko in koordinator pomoči Sandi 
Curk Foto: Jakob Bužan
Na včerajšnji primopredaji v Sežani so bili predsednica uprave Luke Koper Nevenka Kržan, član uprave in delavski direktor družbe Vojko Rotar, direktor Goriških opekarn Vianej Višnjevec, vodja družbe Adria Terminali Mitja Dujc in poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko in koordinator pomoči Sandi Curk Foto: Jakob Bužan

SEŽANA > “V Luki Koper smo svojo pripravljenost in namero pomagati ljudem v stiski izrazili že v prvih dneh po katastrofalni ujmi. Z Upravo RS za zaščito in reševanje, ki je na ravni države prevzela koordinacijo pomoči, smo vzpostavili redno komunikacijo in jim na podlagi potreb zagotovili nujno opremo. Aktivirali so se tudi naši zaposleni, ki so bodisi finančno bodisi na terenu pomagali odpravljati posledice poplav, Svet delavcev pa je, tako kot tudi že v preteklosti, s pozivom zaposlenim za donacijo iz naslova osebnega dohodka, zbral več kot 42.000 evrov,” je ob tej priložnosti povedala predsednica uprave Luke Koper Nevenka Kržan. Posebnost opečnih zidakov pa ni zgolj v dobrodelnosti - ti izdelki imajo namreč izrazito luško poreklo, saj so izdelani iz izkopanega morskega sedimenta, ki so ga v Luki Koper z leti pridobili pri poglabljanju luških bazenov. Že leta 2014 so v sodelovanju z Zavodom za gradbeništvo Slovenije skozi evropski projekt Safeport izpeljali raziskavo in ugotovili potencial izkopanega morskega sedimenta, ki vsebuje visok delež gline ter primerno vsebnost kremena in karbonatov, kar so pozitivne lastnosti opečnatih izdelkov. Končni izdelek, ki zagotavlja odpornost proti zmrzovanju, nizko vpojnost vode ter visoko tlačno in upogibno trdnost, je bil narejen v Goriških opekarnah.

Dobrodelni akciji se je pridružila tudi družba Adria Terminali, ki so s pomočjo regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko in Slovenske vojske poskrbele, da so opečni zidaki prišli v prave roke.


Najbolj brano