Mladost in svežina nista prepričali

Mlad, javnosti še nepoznan in svež obraz je tokrat dodobra premešal štrene v štirih kraško-brkinskih občinah. Da ima vizijo in strokovno znanje, so priznali tudi tisti občinski svetniki, ki so njegovemu imenovanju na čelo sežanskega zdravstvenega doma sicer nasprotovali. Toda svežina in znanje tokrat nista bila dovolj. Mladost ima to nesrečo, da jo pogosto spremljata tudi zaletavost in nepremišljenost. In morda je prav ali tudi ta kandidata za direktorja zdravstvenega doma Tilna Pahorja tokrat stala imenovanja. Vojna z anonimkami, grožnje s tožbami in pozornost medijev mu, to je zdaj jasno, niso naredile usluge. Je pa po drugi strani prihod Pahorja pokazal tudi, kako težko se je kot tujek, prišlek iz druge regije, prebiti skozi močno zakoreninjeno okovje zaprte lokalne skupnosti ter ugoditi vsem njenim merilom in pričakovanjem.

Ponovno bo vedejevstvo tista odrešilna bilka, ki se je odgovorni prepogosto oprimejo, da začasno zakrpajo problem, ko zavod iz takega ali drugačnega razloga ostane brez vodstva s polnim mandatom. Neredko se lahko pod krinko vedejevstva uresničujejo tudi politična kadrovanja. In ravno na to so v primeru sežanskega zdravstvenega doma med drugim namigovale anonimke, ki so prihajale v uredništva medijev, tudi naše hiše. Glavni očitek je letel na hrpeljsko-kozinsko in divaško županjo ter sežanskega župana, ki naj ne bi bili naklonjeni imenovanju Tilna Pahorja, s pritiski na svet zavoda in občinske svetnike pa naj bi dosegli, da na čelu zdravstvenega doma ostane sedanja vršilka dolžnosti Katja Simunich Knežević, sicer članica liste župana Andreja Sile. Vse tri občine so soglasje kandidatu resda odrekle, kar je sicer njihova legitimna pravica, toda doslej se, vsaj v primeru sežanskega občinskega sveta, napovedi glede politične kuhinje niso ravno potrdile. Prej nasprotno. Največjo transparentnost so pokazali prav na zadnji seji občinskega sveta v Sežani, kjer so se pri glasovanju o kandidatu svetniki izpostavili z imeni in svoja stališča, ki jih je posnela tudi kamera, jasno zagovarjali, s tem pa prevzeli tudi vso odgovornost za svoje odločitve.

Vse oči so zdaj spet uprte v svet zavoda. Ta bo moral odgovoriti na večkrat izrečena vprašanja, ki so obvisela v zraku in na katera še vedno ni jasnih odgovorov.

Vsekakor pa tu zgodba še zdaleč ni zaključena. Vse oči so zdaj spet uprte v svet zavoda. Ta bo moral odgovoriti na večkrat izrečena vprašanja, ki so obvisela v zraku in na katera še vedno ni jasnih odgovorov. Na primer, ali je stanje, ko ima zavod vršilca dolžnosti več kot leto dni, zakonito in ali mora tudi vršilec dolžnosti izpolnjevati razpisne pogoje za zasedbo direktorskega mesta. V tem trenutku je jasno le, da bo ta gordijski vozel treba čim prej presekati, saj podaljševanje vedejevstva ne pacientom ne zavodu na dolgi rok ne prinaša koristi.


Preberite še


Najbolj brano